Ваня Григорова каза от кого чака подкрепа

Не разговаряме с партийни централи, заяви тя

Ваня Григорова каза от кого чака подкрепа | StandartNews.com

В рамките на една година Столична община не е дала и един лев за нови книги в читалищата. Има редица читалища, чиито покриви текат. Не можем да очакваме нищо по-различно, когато ни управлява министър на финансите, за когото служителите в музеите са просто бърсачи на прах. Когато служителите в музеите и библиотеките протестират, те не блокират живота на столицата, те блокират културния живот. Такъв вече не се води масово, културата става елитарна.

Това заяви Ваня Григорова пред Bulgaria ON AIR. Тя обърна внимание, че едва 55% от хората, които са я подкрепили на първия тур на 29 октомври, са подкрепили БСП на предходните парламентарни избори, а останалите 45% са подкрепили основно десни партии.

"Посланията, посоката и целите, които поставям аз, се припознават от немалко софиянци. Мога ли на цената на компромис да опитвам да разширявам ветрилото? Категорично не. Всеки, който подкрепя манифеста, с който тръгнахме, е добре дошъл. Избирателите не са крепостни селяни и всеки може да реши сам за кого да гласува в неделя. Призовавам хората наистина да гласуват. Мълчаливото мнозинство няма как да не бъде подвластно на решенията, които ще се взимат в Столична община. Чакам подкрепа от софиянци, които не са крепостни селяни. Не разговаряме с партийни централи", обясни Григорова.

Кандидатът за кмет на София се надява от управляващата сглобка да не се чувстват стабилни в Столичната община. Според нея управляващите не зачитат Конституцията и законите. 

"Как се управлява с 9 общински съветници? Може да се управлява и в малцинство, когато показваш какво трябва да се направи и убеждаваш гражданите защо трябва да се направи. Нека да не обезценяваме ролята на кмета. 9 общински съветници и един кмет е достатъчна сила да покаже коя е сглобката в СОС, която работи срещу интересите на софиянци. Тогава ще се наложи да дават обяснения на гражданите", подчерта Григорова.

Тя посочи, че се дават десетки милиони за почистване на София, но очевидно не се прилага ефективен контрол и столицата ни не става по-чиста. Григорова смята, че при определени обстоятелства може да бъдат развалени всички договори с частни фирми, които не си вършат работата - за почистване, озеленяване, осветление, водоснабдяване и канализация.

"Задлъжнялостта на "Топлофикация-София" е около 1,5 млрд. лв., огромната част от нея е заради увеличената част на природния газ. Дружеството не може да се оздрави без помощ от държавата. Концесионерът ще дойде, за да печели, което означава значително увеличение на цената на парно и топла вода", алармира гостът. 

Столичният кмет не може да стои настрана, когато се решават ключови национални въпроси. В момента Столична община е най-голямата агенция за недвижими имоти, това е поведение на търгаш, настоя още Григорова.

Попитана дали вярва, че има политици на хранилка в "Лукойл", тя отговори, че най-вероятно има такива. 

"Лукойл" е една затворена държава в държавата. Но когато като граждани ни е по-изгодно да ползваме този петрол, ние трябва да го ползваме", каза Григорова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай