Външно разкритикува Москва за "неомаккартизма"

Външно разкритикува Москва за "неомаккартизма" | StandartNews.com

Министерството на външните работи на България излезе със светкавична реакция по повод на изявления от Москва за временната парламентарна комисия за Русия и Турция. По-рано говорителят на руската дипломация Мария Захарова заяви, че "оценката на руското външно министерство за комисията е, че тя е "нелепа" и говори за "неблагодарност" от страна на България спрямо Русия". И още: "Възниква опасението, че в българското общество, подхранвано от такива парламентаристи, може да започне „неомаккартизъм"". От Москва заявиха, че "цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че прословутата Комисия бе създадена в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго. Всичко това е в дисонанс с планираните и вече провеждащи се празнични мероприятия, като например изложбата в Държавната Дума на гравюри от Руско-турската война 1877-1878 година".

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната", заяви от своя страна говорителят на българското външно министерство Бетина Жотева.

"Изпълнителната власт в Република България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава", се казва още в нашата позиция. И още:"Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание".

От МвНР определят коментара на говорителя на руското външно министерство като "неуместен".

*Маккартизмът (на английски: McCarthyism, по Уикипедия, б.р.), по името на американския сенатор Джоузеф Маккарти, е политическо течение в САЩ от втората половина на 20-ти век. Маккартизмът е насочен срещу комунистите и крайно-левите в САЩ и представлява практика на обвиняване в подривна дейност, заговор, в някои случаи без наличието на реални или достатъчни доказателства, или като се използват иначе рядко използвани средства за разследване, най-често с участието на ФБР, често използван за потушаване на политическа критика. Маккартизмът е в мащабна кампания за разкриване на съветски шпиони, комунисти или техни симпатизанти и други политически елементи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай