Външно с повече пари за млади дипломати и за българите зад граница

За 2024 г. бюджетът на МВнР се е увеличил с над 13 млн. лв.

Външно с повече пари за млади дипломати и за българите зад граница | StandartNews.com

Повече пари ще има тази година за млади дипломати и за българските общности зад граница. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в отговор на депутатски въпрос, свързан с модернизацията на дипломатическата служба.

"Ще има увеличение на възнагражденията на местните служители, работещи в задграничните представителства и ще бъде увеличен бюджетът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина", каза Габриел.

Според нея "модерна и силна дипломатическа служба ще бъде гарант за това България да бъде фактор за стабилност в тази част на Европа и да покаже своята роля на иновационен лидер".

За 2024 г. бюджетът на МВнР се е увеличил с над 13 млн. лв., в които средства има над 8 млн. лв. са свързани с актуализацията на наредбата за командировъчни средства. Тя не е пипана от години.

За външна политика са отделени над 7 млн. лева, което по думите на Габриел дава подкрепа за българските общности зад граница. За Шенген има заделени 2 млн. лв. - за мобилни станции за въвеждането на новите изисквания за лични документи. 5 млн. лв. ще отидат за изравняване на левовите заплати в централното управление и задграничните представителства.

Вицепремиерът подчерта и възможността за откритите стажове за стажант-аташета, както и подписани две нови споразумения с български университети за студентски обмен.

Габриел изтъкна, че за нея е важно службата да се модернизира чрез отварянето си към младите хора и света.  Има и конкурс за нови 15 стажант аташета.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай