Външният министър поддържа преговорите за TTIP

Външният министър поддържа преговорите за TTIP | StandartNews.com

София. "Да направим едно много важно уточнение - аз казах, че поддържам преговорния процес за Трансатлантическото споразумение /TTIP/ и всякакви други спекулации са абсолютно излишни". Това заяви пред БГНЕС служебният външен министър Даниел Митов на въпрос дали поддържа документа.

"На всичко отгоре Министерски съвет в началото на тази година в пакета, в който е одобрил позициите на България в участието ни в Европейски съвети там, е "минал тази граница". Т.е. там са одобрени много повече неща - там е одобрено подписването на споразумение, там е одобрено премахването на тарифни и нетарифни ограничения, подкрепени са много неща, които биха били от полза за България", посочи Митов.

"Но аз не съм минавал тази граница. Движил съм се в мандата, който може един служебен министър да си позволи. Това съм могъл да направя - това съм направил. А моето си лично мнение не го изразявам в случая. Аз изразявам мнението на държавата и съм внимавал много какво казвам", потвърди служебният външен министър. "Затова спекулации по тази тема не може да има. Всеки, който ги прави или лъже или просто си прави кампания на гърба на служебния кабинет, е неговото мнение", посочи Митов.

Политическа подкрепа за коалицията срещу "Ислямска държава"

"Ние отдавна сме заявили, че сме от политическата част от коалицията срещу "Ислямска държава" и подкрепяме усилията на международната общност да се справи със заплахата", коментира министърът актуалната тема с конфликта в Близкия изток.

"Ислямска държава" първо не е никаква държава, това са терористи, хора, които по никакъв начин не могат да се наричат държава", категоричен бе той. "Срещу проявленията на такъв вид тероризъм ние трябва да се бием", заяви министър Митов.

"Това се случва през една граница от нас. Въпросните хора има опасност в един момент да започнат да се връщат обратно към Европа или да бягат в най-различни посоки и една от дестинациите им да е България. Ние трябва да сме подготвени за този момент", смята външният министър. "Готови сме и това, което е нужно да се направи, до момента е направено. Разбира се, степента на подготвеност винаги може да бъде увеличавана. Ние поддържаме постоянна връзка със службите, с нашите партньори на европейско и на трансатлантическо ниво. Постоянно се водят разговори как да се подобрява сътрудничеството, така че да можем да реагираме във всяка една създала се ситуация", подчерта Митов.

"Но, първо, "Ислямска държава" трябва да бъде разбита на територията на Ирак и Сирия, където в момента е завладяла земи и селища. Второ, да бъде делегитимирана идеологията й като цяло - радикалният ислям е заплаха както за Европа, така и за самите държави в Близкия изток и Северна Африка, те също трябва да бъдат активни в това отношение. Трябва да се отрежат всички пътища за финансиране на бойците от ИД, смята Митов. "По всякакъв начин трябва да им се пречи, когато тръгнат да пътуват или да бягат и да не могат да се измъкнат, без да отговарят за престъпленията си", каза той. "Ние трябва да сме готови във всеки един момент да знаем кои са тези хора и да реагираме".

Приемственост и контакт с предишни външни министри

"Аз се обаждам както на Николай Младенов, така и на Соломон Паси, обаждал съм се и на други бивши външни министри". Така отговори Даниел Митов на въпроса дали е вярно, че често се обажда на бившия външен министър Младенов за определени решения и дали се чувства неуверен на поста, който заема.

"Не може да се очаква един външен министър по някакъв начин да не се обърне към традицията, която съществува вече в държавата", продължи той. "Ще имам разговори и с други външни министри, с които до момента не съм се срещал. Това е съвсем нормална практика и не може по никакъв начин да се разглежда като неувереност, а по-скоро като елемент от някакъв вид приемственост", подчерта Митов. "И с г-н Вигенин съм говорил, когато трябваше да приемаме и предаваме поста и винаги ще се обърна и към него за съвет, когато трябва да се установи каква е нишката по определен въпрос, как се е развивал във времето", коментира той. "Така се прави в нормалните държави", заключи Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай