В социалното министерство взимали по 5 бона допълнително

В социалното министерство взимали по 5 бона допълнително  | StandartNews.com

София. Определени служители в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) са получили между 35 хил. и 50 хил. лв. допълнителни възнагрдажения през миналата година, над основните си заплати. Това обяви социалният министър Хасан Адемов на специална пресконференция за приоритетите в дейността на МТСП.

Избраните служители взимали по 4-5 хил. лв. месечно над трудовите си възнаграждения, като участници в управлението на различни европроекти. Най-фрапиращ бил случаят с бившия главен секретар на министерството Мая Никовска, която взимала бонуси от пет договора, по пет различни проекта. Само за един от договорите тя навъртяла 180 работни часа извън трудовото си правоотношение. Така на практика работата й общо изисквала 24 часа труд в денонощието, без почивки в събота и неделя, обясни Адемов.

Министърът отчете още, че един от тези проекти- „Изграждане на интегрирана информационна система в министерството на труда", е почти провален заради неусвоени 5 млн. лв., но в същото време финансовият консултант, както и всички външни изпълнители са си прибрали парите. Така например на финансовия консултант са платени 480 хил. лв. за услуга, която на практика не е довела до никакъв ефект. Външните изпълнители по този проект пък в нарушение на закона за обществените поръчки са прибрали 92 000 лв. Тъй като проектът ще бъде спрян от Бюрксел заради голямото му закъснение, всички тези пари сега ще останат за сметка на бюджета на социалното министерство.

Проверка за назначенията във ведомството показала, че от 152-ма новоназначени през миналата година служители, за 30 от тях е заобиколен закона за избор с конкурс. Хората са назначавани на намален работен ден или по заместване и така са избягвали процедурата да се явят на конкурс. „Отново ще разгледаме договорите им и тези, за които открием нарушения, ще бъдат освободени, заяви още Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай