В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Три сценария за избори

Партиите се стягат за вот през март, май или ноември

В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Три сценария за избори | StandartNews.com

Три сценария за предсрочни избори обикалят партийните централи. Нестихващите 24 дни протести, започнали с бунта на майките на деца с увреждания, провокираха партиите да стегнат редици за предсрочен вот. Той е неизбежен, категорични са и депутати, и анализатори. Въпросът е кога.
Избори през март, довен вот с евронадпреварата през май или сливане на избора за кметове и депутати в края на 2019 г. са обсъжданите варианти.

Най-голяма изгода от предсрочни избори има БСП. За социалистите колкото по-рано е вотът, толкова по-добре. Защото при вариант избори заедно с местните, червените нямат никакъв шанс -всички големи градове са на ГЕРБ.


Сценарият на социалистите е следният: ако Борисов издържи на натиска на протестиращите сега и не хвърли оставка до Коледа, червената преса да започне веднага след новогодишните празници. До структурите в страната вече е пуснато окръжно да се стягат за грандиозни митинги във всички градове на 6 януари. Датата не е случайна. С Богоявление да започне пречистването на страната, издадоха за "Стандарт" източници от "Позитано". Именно затова и конгресът на червените бе оставен за 26 януари. Нинова и екипът й вярвали, че дотогава ще са предизвикали предизборна ситуация и на най-висшия форум соцлидерката ще обяви похода на БСП към властта. Ако това не се случи, план Б за БСП е да хвърли всички свои усилия за предизвикването на двойни избори с европейските. Криле на червените давало последното проучване на "Афис", което показа паритет на силите ГЕРБ - БСП.
Каквито и да са сметките на БСП, всичко зависи от поведението на ГЕРБ. Управляващата партия по условие говори, че има потенциал и ще изкара докрай мандата си. За имиджа на ГЕРБ пред България и света е важно да го направи след двете оставки на Борисов. Но на практика герберите са в режим на избори още от август, когато започна стягането на партийните редици по две направления. От една страна обиколки правят Борисов и Горанов, от друга - редовни строеви по структурите провежда Цветанов.  

За ГЕРБ е важно да приеме бюджета за 2019 г. Тогава, и да слезе от властта, ще стъпи върху посланията: вдигнахме заплатите на всички, ние събираме - те харчат. За Борисов колкото по-рано са изборите, толкова по-малко време ще има опозицията за подготовка. Не по-малко изгоден вариант за премиера и хората му са избори 2 в 1 с европейските. Тогава гръб на ГЕРБ ще се яви цялата ЕНП, а Борисов ще изнесе кампанията на база европейските успехи, които има. Цветанов вече обяви, че от януари започва рейд в страната под мотото: "Европа е нашият дом".
Проблемът на ГЕРБ е къкрещото напрежение в партията, обясниха за "Стандарт" депутати. Центробежните сили в нея не са толкова видими, колкото в БСП, но могат да се окажат по-опасни. Едни съветват Борисов веднага да отива на избори, за да препотвърди позициите си. Други - като Георги Марков, искат точно обратното. Не само да не чува улицата, но и да направи контрапротест в своя защита. Трети от месеци уговарят премиера да прекопира немския вариант и да си направи партия - патерица. Да предизвика ситуация, която да доведе от "отлюспването" на няколко знакови за ГЕРБ фигури, които да обединят около себе си недоволните в партията заедно с разпилелите се десни. Това най-вероятно е причината Бойко Борисов да отсече в сряда, че "няма живот извън групата".

Кой вариант ще избере Борисов зависи до известна степен и от съдбата на Патриотите. Там турбуленциите са истински. Социолозите вече им дават под 4 %, което ги хвърля в ужас. От седмица те са под водата заради протестите срещу Валери Симеонов и скандала в агенцията за българите в чужбина, който хвърли сянка върху  Каракачанов. От ВМРО казаха за "Стандарт", че разговорите в малката коалиция за евровота са зациклили. Затова търсят други варианти - Ангел Джамбазки да се кандидатира за Брюксел с листата на ГЕРБ. Вече се завъртя версията, че му било отредено четвъртото място в листата.  Ако това стане, патриотична листа на евровота няма да има. Волен Сидеров вече направи крачка към консерваторите и нищо чудно да се кандидатира лично с техния списък. А Валери Симеонов чака съдбата си. Нестихващите протести и ултиматумът на ДПС изправят Борисов пред решение за оставането му на вицепремиерския пост. Колкото повече Борисов се бави, толкова повече губи.
Всъщност, създалата се ситуация препотвърждава позицията на ДПС като неотменим фактор. Движението е единствената партия, която вдига резултата си. Последните проучвания са категорични в това - 13% на евровота, 8,8 на сто при парламентарни избори. ДПС също винаги е в режим на изборна готовност. Партията вече актуализира управленската си програма и подготвя обявяването на национални приоритети за обединение. Тя е готова за действия и при трите варианта. Кой от тях ще се реализира зависи само от Борисов.

Още коментари и интервюта по гореши теми, както и куп любопитни четива - търсете в петъчния "Стандарт", който вече е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай