Сряда,

В НС гледат закони за колективното инвестиране

От: Редактори -
В НС гледат закони за колективното инвестиране
A
A
A

Парламентът разглежда промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране на първо четене. Това предвижда седмичната програма за работа на Народното събрание. С цел защита на инвеститорите се въвежда изискване за извършване на стрес тестове от страна на Фондове на паричния пазар.

В законопроекта се правят промени с оглед на подобряване на регулацията и отстраняване на пропуски и противоречия. С оглед на осигуряване на правна рамка, обезпечаваща развитието на българския финансов пазар в съответствие с европейските тенденции, се въвежда изискване проспектът на колективна инвестиционна схема, която има различни класове дялове, да съдържа описание на характеристиките, които са специфични за всеки клас, с ясно посочване на разликите между отделните класове.

 С проекта се ограничава възможността управляващо дружество, действащо за сметка на всички управлявани от него колективни инвестиционни схеми или други предприятия за колективно инвестиране, да придобива акции с право на глас, които биха му позволили да упражнява значително влияние върху управлението на емитент или публично дружество.

Със законопроекта се предлага въвеждането на дефиниция на „значително влияние“, като се предвижда и преходен период, в който лицата да приведат дейността си в съответствие с предложените промени. Прецизират се и разпоредбите, свързани с капиталовата адекватност и ликвидността на управляващите дружества. Със законопроекта се предвиждат и промени в тарифата, определена в приложение от Закона за Комисията за финансов надзор, във връзка с конкретизиране и диференциране на таксите за общ финансов надзор, които се дължат от лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове.

От 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. На депутатски питания ще отговарят 7 министри от кабинета „Борисов“ 3. В контрола ще участва министърът на земеделието Десислава Танева, вицепремиерът Марияна Николова и други.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички