В БСП знаят кой ще е еврокомисарят ни! Истината от Зафиров

БСП може да приеме идеята за отпадане на служебните правителства от Конституцията

В БСП знаят кой ще е еврокомисарят ни! Истината от Зафиров | StandartNews.com

Депутатът и член на ръководството на БСП Атанас Зафиров коментира пред БНТ номинацията на Даниел Лорер за еврокомисар от „Продължаваме промяната-Демократична България“.  

„Изумително е нахалството, с което една парламентарна група от 30 и не знам колко човека се опитва да овладее всички постове в държавата, включително и еврокомисаря. Не по-малко изумителен е начинът, по който техните коалиционни партньори са готови на всичко и се съгласяват на всякакви унижения“, каза Зафиров.

Според него Европейската комисия ще избере еврокомисар от ЕНП/ГЕРБ и най-вероятно ще бъде жена.

Българската социалистическа партия може да приеме идеята за отпадане на служебните правителства от Конституцията, каза още Атанас Зафиров, в отговор на въпроса дали социалистите ще участват в разговорите за промяна на основния закон.

Според Зафиров служебните кабинети са дискредитирани и не работят по начина, по който би трябвало.

"Скоростното отстраняване на главния прокурор е част от шумно прокламираната и лелеяна съдебна реформа, която стартира като фарс и рисува да завърши като съдебна катастрофа" - така депутатът коментира рокадите в прокуратурата.

Напомни, че единият от новоприетите съдебни закони е даден за тълкуване в Конституционния съд, а другият е с наложено вето. Според Атанас Зафиров президентът Радев е избързал с издаването на указа за освобождаване на Иван Гешев.

"Говори се, че това е част от някаква негласна уговорка за оставане на спецслужбите в сферата на влияние на президентството, но видимата част е назначението на заместник главния прокурор, който беше част от служебните кабинети на Радев", каза Зафиров.

Изтъкна, че с назначението на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, докато продължава да е директор на националното следствие, се концентрира твърде много власт в един човек. По думите му сме свидетели не на укрепване на авторитета на съдебната власт, а на пълната ѝ дискредитация.

"И на г-н Гешев беше намерен достоен изход, той влиза в политиката. Това ще бъде 251-ата партия, но това, което той казва, е много важно и ако той наистина го вярва, аз му пожелавам успех. Никой не обърна внимание на едно от изреченията, казани от бившия главен прокурор - той каза, че корупцията и кражбите са се превърнали в държавна политика и най-силната прокуратура е безсилна да се бори с това. В устата на един главен прокурор такова признание е ужасно", подчерта Атанас Зафиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай