Ужас без край! Лавина от фалити на строителни фирми

ПП използва строителния бранш в своите политически игри, каза Валентин Николов

Ужас без край! Лавина от фалити на строителни фирми | StandartNews.com

"Не е вярно, че пътностроителните фирми са свалили правителството на промяната. Проблемът с тези фирми е само върхът на айсберга. Политическата криза и управлението на промяната се отразиха изключително негативно върху строителния отрасъл... Политическото ръководство на ПП използва строителния бранш в своите политически игри". Това каза пред БНР Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

И посочи, че общият обем на строителната продукция за четвъртото тримесечие на миналата година и за първото тримесечие на тази година, отнесен към съответния предишен период, е със спад от 40%.

"Има сериозен спад в приходите на бюджета от строителния сектор и това не е епизодично, а системен проблем, който неминуемо ще се отрази върху икономиката на страната. Има сериозно намаляване на заетите в отрасъла, има фалити на фирми. Средномесечно от регистъра на строителните фирми ни отпадат по около стотина фирми, а това е много на фона на 6500 фирми, вписани в него. До края на годината около 1200-1300 фирми могат да прекратят своята дейност", очерта апокалиптичната картина Николов.

По думите му решението за преизчисляване на сумите, по които са сключени договорите за поръчки, при сериозна инфлация е правилно, но закъсняло.

"България е единствената страна, която няма методика за индексация на строителните договори", каза Николов.

Той заяви, че Кирил Петков и Асен Василев не са се вслушвали в експертното мнение на хората в екипа си.

Валентин Николов смята, че след решение на Конституционния съд служебният кабинет може да подпише документи за изплащане на парите на пътните фирми: "Колегите няма да оставят държавата без пътно поддържане, без снегопочиставне, тъй като това е свързано с живота на хората, с икономиката, с националната сигурност".

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България обобщи, че в последните 20 години у нас се е създала национална строителна индустрия: "През миналата година 95% от строителния обем е извършен от български строителни фирми. Това е успех, постигнат без рестрикции на чуждите фирми, а на базата на конкуренцията. Този успех постигнахме със съвместните усилия на политици, строители, експерти. Този показател е най-висок за всички страни от Централна и Източна Европа. Това е възможност за нашето общество в такива кризисни моменти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай