Уволнен посланик стои в Бразилия

Уволнен посланик стои в Бразилия | StandartNews.com

Бразилия. Придобилият скандална слава покрай казуса "Гълъбин Боевски" посланик Чавдар Николов се намира в Бразилия, въпреки че външният министър Кристиан Вигенин обяви, че му прекратява мандата предсрочно.

Говорителят на външно Ивайло Кашканов заяви за "Стандарт", че формално Николов продължава да е посланик, тъй като се изчаква приключване на процедурата по освобождаването му. Тя минава през решение на Министерския съвет и завършва с Указ на президента. Говорителят не можа да уточни дали министерството вече е внесло предложение в Министерски съвет.

До уволнението на Николов се стигна след изненадващото завръщане на олимпийския ни шампион Боевски от Бразилия, където той бе осъден на 9 години за трафик на кокаин. Оказа се, че посланикът не си е свършил работата и не е уведомил външно за развитието на казуса.

Относно изпращането на Младен Червеняков за посланик в Черна гора, Кашканов заяви, че става въпрос за колективно решение на Министерския съвет, който е обсъдил кандидатурата му. Взети са предвид редица фактори, включително може би и политическият му опит, заяви Кашканов. Той подчерта, че все пак е нужен Указ на президента, за да стане назначението факт. Червеняков е външно за системата на МВнР назначение и част от т.нар. политическа квота, която е 20% по закон. Преди време Вигенин се закани да премахне тази квота, тъй като я заварил изпълнена и дори надхвърлена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай