US изтребители в небето ни до 8 май

US изтребители в небето ни до 8 май | StandartNews.com

Наши бойци в 70 учения с НАТО до ноември

Американски тюлени и наши рейнджъри показват уменията си днес пред Ненчев и депутати

Американски изтребители ще кръжат в небето ни до 8 май. Шест F-15 от Въздушната национална гвардия на САЩ пристигнаха в авиобаза "Граф Игнатиево", съобщиха вчера от военното министерство. Изтребителите ще летят над Пловдив в съвместната тренировка "Тракийски орел - 2015". В нея участват 250 български военнослужещи и сили от ВВС на САЩ. От американска страна в учението ще се включат F-15, С-130 и С-17 и поддържаща техника. Разходите за съвместната летателна тренировка се поемат от САЩ.

От ведомството на Николай Ненчев уточниха още, че от средата на март традиционно започват засилени учения за Българската армия, които продължават до края на ноември. В рамките на този тренировъчен период български военнослужещи ще участват в около 70 учения заедно със съюзниците ни от НАТО и армии на страните партньори на Алианса. Нашите въоръжени сили ще бъдат част от над 20 тренировки в други страни - Гърция, Румъния, Албания, Полша, Германия.

Българският офицер полковник Явор Матеев ще представи днес учението "Платиниум лайън" на база "Ново село" пред министъра на отбраната Николай Ненчев и членове на ресорната парламентарна комисия, научи "Стандарт". На днешния ВИП ден е кулминацията на съвместните действия между българските рейнджъри и американските тюлени. За първи път през април тази година на база "Ново село" край Сливен се провеждат общо 3 съвместни учения на българската и американската армия. Става въпрос за три различни рода войски с различно командване на всяко учение, което е уникално, твърдят щабни офицери. Освен "Платиниум лайън" на 10 април завърши съвместното военно-полицейско учение на формирования от двете армии. В момента пък тече подготовка на съвместна тренировка между сухопътните войски на двете армии, за което американската страна достави бронирана техника на базата.

За ученията отговаря полковник Явор Матеев, който е сред офицерите, планиращи всички българо-американски тренировки. Завършил е военна академия във Вашингтон и е един от най-перспективните наши офицери.

Навръх Великден пък американски военни бяха посрещнати на площада в Сливен, където течеше празничен концерт. "За мен беше чест да се запозная с шестимата офицери. Направихме си общи снимки пред паметника на Хаджи Димитър", заяви пред "Стандарт" кметът Кольо Милев, който е генерал от резерва. "Разбрахме се с моите американски колеги още идния месец да се видим на по-дълга среща", каза той. И подчерта, че за него е важно на базата да работят жители на община Сливен, а всички тренировки там да стават съобразно българските закони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай