Управляващите започнаха с еврофондовете

Към момента България е загубила 27 млн, има опасност да ни отрежат 280 млн евро . Брюксел ни кори за арогантни и имитиращи активност държавни чиновници

Управляващите започнаха с еврофондовете | StandartNews.com

Разлог

Усвояването на средствата по еврофондовете бе изтеглена като  тема номер едно на срещата на върха на тройната коалиция в хотелски комплекс "Катарино", край Разлог, започнала тази сутрин. Тримата лидери - Станишев, Доган и Сакскобурготски са били единодушни, че контролът и усвояването на евросредствата са най-важният за решаване проблем пред коалицията.

С "трите К" обобщи функциите си новият вицепремиер по еврофондовете Миглена Плугчиева, която представи акцентите от дискусията пред журналисти: контрол, комуникация и координация. Сперед нея първият й акцент ще бъде преструктуриране на службата, която е българският аналог на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и преминаването й от МВР към Министерския съвет, тоест под неин контрол. В бъдеще, което тя не уточни, щяло да се създаде звено или агенция, които да помагат на бенефициентите при усвояването на средствата и да осъществява контрол, разкри плановете си тя.

ЕС настоява нашите контролни органи  по усвояването на евросредствата да са напълно независими. Сигналите от  Брюксел към момента са, че тези институции нито са мотивирани, нито са независими, напротив, има данни, че върху тях се упражнява партиен натиск и се опъват партийни  чадъри, допълни Плугчиева. Има недопустимо поведение на незачитане на Брюксел от страна на българската администрация  и най-вече от Министерството на финансите, подчерта вицепремиерът, според която писмата на нашите бюрократи до Брюксел твърде често са "несъстоятелни, формални и дори неглижиращи проблемите". Имитацията на активност от страна на нашите чиновници, които общуват с ЕС, също не са останали незабелязани, подчерта Плугчиева, която влезе в ролята на говорител на Брюксел.

Всички министри трябва да се свършат работата и да си носят отговорността, каза още Плугчиева, като така априори разсея опитите всички настоящи и бъдещи проблеми  около еврофондовете да се прехвърлят единствено и само към нея.

Най-черният сценарий според вицепремиера е да загубим 280 милиона евро през тази тгодина по трите предприсъединителни програми. Към момента страната ни е лишена от 27 милиона евро поради безхаберието на чиновниците. Най-лоша е работата и координацията в Министерството на финансите, при обществените поръчки в Министерството на околната среда и в Републиканска пътна инфраструктура, подчерта тя.

Срещата продължава като партньорите подхванаха социалните проблеми  и евентуалният ляв завой в управлението.

Боряна Йотова

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай