Уорлик: Българите плащат скъп ток

Уорлик: Българите плащат скъп ток | StandartNews.com

София. Българите плащат изключително високи цени за техния ток и заслужават да знаят къде отиват тези техни пари, какво плащат. Това заяви пред Нова телевизия посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Дипломатът посочи, че енергетиката е една от най-важните теми, пред които са изправени българските граждани. „Едно от моите послания по времето на престоя ми тук е да има прозрачност в тази насока. Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. И за това трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество, това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ”, посочи  Уорлик.

Неговата оценка е, че дълго време тези споразумения са били тайни за българското общество. Той изрази надежда в бъдеще да може да се внесе прозрачност по отношение на този род сделки, така че всички да могат да видят къде отиват техните пари.

"Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, които са подписани по отношение на природния газ. Не знам как вървят нещата по отношение на настоящите преговори, но все още поддържам тезата си и смятам, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично”, подчерта Уорлик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай