"Уолстрийт джърнъл": Българите са обезверени преди изборите

"Уолстрийт джърнъл": Българите са обезверени преди изборите | StandartNews.com

Масовите протести в България срещу строгите мерки за икономии и цените на тока свалиха правителството през февруари. Изборите в неделя обаче може да доведат до още повече политически сътресения, пише в. "Уолстрийт джърнъл" от София.

Най-новите допитвания показват, че консервативната партия, която управляваше доскоро страната, и основният й, ляв съперник са с почти изравнени позиции, което прави още по-сложна перспективата за сформиране на управляваща коалиция.

Недоволството от ниския жизнен стандарт и корупцията в най-бедната страна в Европейския съюз достигна връхната си точка тази зима и доведе до протестни демонстрации в цялата страна - в началото заради растящите сметки за електричество. В израз на отчаянието, обзело обществото, най-малко седем души се самозапалиха, като някои от тях изрично заявиха, че правят това в знак на протест срещу правителствената политика и корупцията. Шестима от самозапалилите се починаха.

Вестникът цитира 20-тина годишна жена, живееща в София, която казва, че изборите и надеждите за подобрение й изглеждат като виц.

Струва ми се, че партиите и водачите им нямат нищо общо с мен и живота, който водя, допълва тя.

"Ще бъде много трудно да се състави коалиция", прогнозира пред всекидневника Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда, който се застъпва за честни избори и правна реформа.

Според нея избирателната активност ще бъде ниска, тъй като хората са изгубили надежда в изгледите за подобрение на положението в страната и почти не вярват, че някоя партия е способна да извърши промяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай