Уличиха руски дипломат в шпионаж

Събирал е информация в продължение на година - от септември 2018 г.

Уличиха руски дипломат в шпионаж | StandartNews.com

Специализираната прокуратура работи по сигнал, че на територията на страната чужд гражданин е събирал информация, която представлява държавна тайна. Тя е била предоставяна на друга държава, съобщава БНР.

Сигналът е подаден от ДАНС, а за чуждия гражданин е установено, че е служител в посолството на Руската федерация у нас. С получаването му е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката. От съобщението на спецпрокуратурата става ясно, че чувствителната информация е събирана в продължение на година - от септември 2018 г.

Гражданин на Руската федерация осъществявал разузнавателна дейност, като провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София.

Тъй като по силата на Виенската конвенция се ползва с имунитет, наказателното производство е спряно и до повдигане на обвинение не се е стигнало, а на 25 октомври т.г. главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и за действията на прокуратурата.

От Министерството на външните работи заявиха, че министър Екатерина Захариева е разговаряла с руския посланик. По информация на МВнР въпросният служител вече е напуснал страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай