Укрепват блокове преди саниране (ОБЗОР)

Укрепват блокове преди саниране (ОБЗОР)  | StandartNews.com

Където е нужно, ще удължим живота на сградите, каза Лиляна Павлова

Ако собствениците на сгради, които ще се санират по националната програма за енергийна ефективност, откажат да бъде направено укрепване на конструкцията, ще трябва да върнат парите за техническото обследване на блока. Освен това сградата автоматично ще отпадне от програмата и няма да бъде санирана. Това важи и за инсталациите за вода, ток и парно, когато това се налага. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик радио регионалният министър Лиляна Павлова. Тя изтъкна, че целта е и да се удължи животът на сградите и тяхната конструктивна устойчивост. На въпрос дали ще се предприемат ремонтни дейности по отношение на връзките между панелите, Павлова посочи, че това ще се прави, ако се налага и засяга конструктивната устойчивост на сградата.

Последното би означавало, че хората трябва да осигурят възможност да бъдат ремонтирани носещите панели, а след това, ако решат да направят ремонт на жилището си, то той би бил изцяло за тяхна сметка. "Не покриваме вътрешни ремонти, това е много важно", каза министърът. На въпрос дали ако се налагат подобни мерки, а собствениците не желаят да осигурят възможност те да бъдат изпълнени, тогава ще се прави ли опаковката отвън, регионалният министър отговори отрицателно. "Тогава сградата отпада изцяло от финансиране. Ако конструкторите предпишат, че това трябва да се направи и че това засяга конструктивната устойчивост и че бъдеща опаковка, без да се направи, ще утежни конструкцията на сградата, тогава задължително се прави. Ако живеещите не желаят, отпадат от проекта и ще си платят техническия паспорт", обясни Павлова. Когато са предписани мерки по отношение на инсталациите за ток, вода и парно в енергийното обследване като например подмяна на вертикални щрангове, тогава те ще се правят. По думите на Павлова хората нямат причина да се притесняват от това, защото при смяната на вертикални щрангове не се правят никакви разрушения в имота, прави се малка дупка, която след това се измазва.

Лиляна Павлова коментира, че първата жилищна сграда, завършена по Националната програма за енергийна ефективност, ще бъде готова най-рано през пролетта на следващата година. По-вероятно е обаче това да стане през лятото на 2016 година.

Печелим 30% топлина от изолацията на съседите

Въпреки ниските си доходи българите консумираме три пъти повече енергия в домовете си, отколкото в Германия например. Това съобщи шефът на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, като цитира данни от стартиралата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Държавата е заинтересована от изпълнението на тази програма, защото когато гражданите спестят 50 процента от сметката за електроенергия, това ще е допълнителен разполагаем доход за всеки, отбеляза той. Със спестените средства хората ще увеличат потреблението в икономиката, което й помага да расте, коментира Делян Добрев. И изрази надежда следващата година да бъде осигурен също такъв ресурс, а след две години програмата да продължи, но не със 100, а със 75 процента безвъзмездна помощ.
Сдружението е само форма, която позволява участие в програмата, и когато е регистрирано с тази единствена цел, не може да прави други неща, дори те да му бъдат вменени със закон, обясни Добрев в отговор на опасенията на гражданите. Той увери, че няма уловка и притесненията са единствено, че интересът е по-голям от осигурения ресурс. Дори след 2019 г., когато ще влезе директива с изискване към новото строителство за клас "А", старите сгради трябва да отговарят на клас "С", уточни Добрев. Според него хората, които са с вече санирани апартаменти, ще спечелят от програмата допълнителни 30 процента топлина, която ще дойде от съседите.

Европари и за соларно отопление

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че държавата няма да финансира мерки за енергийна ефективност само на големи жилищни сгради. В следващите години се предвижда да бъдат подпомагани и блокове с по-малко от 36 апартамента, както и еднофамилни жилища. Предвижда се поетапно да започне частично финансиране на еднофамилните сгради по линия на ангажимента на България да се намалят праховите частици в атмосферата. Това се постига чрез намаляване на използването на най-масовите печки за отопление в къщите. "Затова ще дадем възможност пак чрез аналогичен механизъм, може би чрез целево предоставяне на средства на еднофамилни сгради и особено в най-замърсените райони, те да предприемат мерки за енергийна ефективност, да преминат например към соларни бойлери и така нататък, за да се минимизират праховите частици в атмосферата", обясни Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай