Турският гамбит на Хубавото Наде

Турският гамбит на Хубавото Наде | StandartNews.com

Мисията в Анкара е задача с повишена трудност за бившия ни дипломат №1

От Брюксел към Анкара. По този маршрут ще поеме доскорошният евродепутат Надежда Нейнски. След 20-годишна кариера на върха на политиката и дипломацията, тя тръгва към най-трудното си назначение. За нея бъдещият й пост е голямо професионално предизвикателство. "Това е позиция, която, ако всичко върви добре, може да открие много перспективи пред страната", уточни Нейнски. Според нея в Турция се събират всички актуални и за България проблеми, като бежанците, напрежението в Близкия изток, енергетиката.

Политическата й кариера започва веднага след 10 ноември, когато попада в редиците на демократичната опозиция. Преди това се занимава с преводи на испанска поезия, английска литература и работи като журналист на свободна практика.

През 1991 г. оглавява предизборния щаб на СДС в кампанията, донесла първата победа на сините на парламентарен вот "с малко, но завинаги". Своеобразен пик в нейните начинания е четиригодишният й мандат като външен министър в кабинета на Иван Костов. "Хубавото Наде" стана първата жена външен министър на България и разчупи образа на българския дипломат като скучен апаратчик. Нашумя с артистични изпълнения като пилотирането на самолета на германския си колега Клаус Кинкел. Нейнски успя да придвижи страната по пътя на евроинтеграцията, като най-критичният тест бе поведението на страната ни по време на Косовската криза през 1999 г. От този период останаха и няколко нейни неуспехи и гафове - аферата "Нахранете журналистите" в Ловеч и забавената реакция по задържаните в Либия медицински сестри.

След падането от власт през 2001 г. Надежда успя да се пребори за лидерското място в СДС. Нейното застъпване на поста обаче съвпадна с мощния разкол, при който от "Раковски" 134 се отделиха ДСБ на Костов и ССД на Софиянски, пръкнаха се и няколко по-малки партии.

През 2003 г. тя загуби кметската надпревара в София от последния и впоследствие след поражение през 2005 г. бе принудена да слезе от кормилото на синята партия.

Депутат в четири български парламента, Нейнски успя през 2009 г. да се класира в законодателния храм в Брюксел от името на Синята коалиция. Покрай изтичането на евродепутатския мандат тя не успя да заеме изгодни позиции при преговорите за Реформаторския блок и създаде собствена партия "Синьо единство". Новата формация обаче не спечели вниманието на избирателите и попадна в девета глуха.

Назначението й за посланик в Турция освен признание за качествата, представлява задача с повишена трудност. Анкара е ключов момент за нас по няколко пункта - първият е като бъдещ доставчик на газ по проектите "Турски поток" и "ТАП-Танап". Територията на южната ни съседка е и основният маршрут за преминаването на бежанци от воюващите страни в Близкия изток към Европа и само тясното взаимодействие с нея може да осигури спокойствие по границата. Турция е и мощен фактор за възпирането проникването на "Ислямска държава" и ислямския тероризъм към Европа. Не на последно място Нейнски ще трябва да наглежда и провеждането на изборите в Турция, на които гласуват по стотина хиляди наши изселници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай