Цветлин Йовчев назова най-големия риск пред България

Агресията в партиите се засилва,категоричен е експертът

Цветлин Йовчев назова най-големия риск пред България | StandartNews.com

Кой е най-големият риск пред сигурността на България? Отговор на този въпрос даде един от най-големите експерти по национална сигурност Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС. По думите му това не са мигрантите, а популизмът.

Най-големите рискове за страната са от популизма. Той може да бъде, както ляв, така и десен. Основните му характеристика е възприемането на хората като монолитно цяло и как останалите са лоши. Това е едно опасно явление. Нещата, които очакваме да се случат през следващите месеци, може да засилят популизма, категоричен бе Йовчев. Според него мигрантската вълна също може да помогне в тази посока.

Агресията в партиите се засилва. Дори да има правителство, то ще е ограничено във възможността да проведе реформи. Ако се появи личност с харизма, която да е обединител, е възможен друг сценарий, но той е малко вероятен на този етап, заяви още Йовчев пред Нова Нюз.

Президентът трябва да реагира срещу хора от администрацията си, които се занимават с новия политически проект, посъветва Цветлин Йовчев. Те трябва да решат дали ще се занимават с администрацията, или ще си правят свои проекти. Всеки има право на политическа инициатива, когато обаче не е в президентската администрация. Служебното правителство има за цел да осигури нормалното съществуване на държавата и да осигури честни избори, подчерта експертът.

Ако бях председател на ДАНС, не бих си позволил да съветвам президента. Най-правилният подход обаче е той да не се меси в политическите процеси, а да бъде медиатор. Ще е грешка, ако започне да се занимава с политически проекти. За президентска република трябва да се види първо какви са нагласите в страната. Към момента за мен този въпроса не стои, заяви Цветлин Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай