Цветанов: Правителството не е готово за нов бежански поток

Цветанов: Правителството не е готово за нов бежански поток | StandartNews.com

Варна. "Правителството не е готово с ясни действия, които трябва да предприеме, при засилването на бежанския поток към страната от Сирия", каза пред журналисти във Варна заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, преди откриването на 6-тия летен университет на младежкото ГЕРБ. За миналата година, през първите 8 месеца в България са влезли около 540 имигранти, за тази година те са вече над 3400 души.

„Капацитетът на домовете отдавна е изчерпан. Едва вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев отиде на място в Хасково, за да се увери каква е готовността и констатира, че всичко е запълнено. В момента се правят аварийни решения. С министерството на отбраната в минал период от време ние имахме възможност да оглеждаме и да видим какво е състоянието на бази на министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост, за да се използват за евентуални домове. Когато се предлагат подобни решения, както заяви и нашият лидер, ще подкрепяме правителството, защото това е хуманитарен проблем, който излиза пред България и се надяваме, че по-бързото решаване на кризата в Сирия, ще ограничи този миграционен процес", каза още Цветан Цветанов.

На запитване - доколко е сигурна границата ни с Турция при евентуални военни действия и необходимо ли е да потърсим помощ от Европа за по-голяма сигурност на външната ни граница, Цветанов посочи, че България се охранява доста надеждно.

„България е част от НАТО и ние не бихме очаквали някаква военна интервенция от страна на Турция. Във времето, когато се покриваха критериите за Шенген, един от стандартите беше за сигурност на външната граница на Европейския съюз", допълни Цветанов. Според него, най-важното в момента е страната ни да търси активната роля на Европейската комисия за приключване и подписване на реадмисионен договор между Турция и България.

„Турция е безвизова държава за арабските страни и в този смисъл има голям поток от хора. При подобни конфликти винаги се създава и предпоставка за увеличаване на миграционния поток към България, Гърция и Кипър", каза още Цветанов.

„При бежански вълни и заявяването на хората, че искат да станат бежанци в страната ни, България има задължение и трябва да изпълни всички спогодби и международни договори, които е подписала. Затова е несериозно твърдението на министър Йовчев, че ще блокират и ще затворят границата. Това е невъзможно и няма как да се случи. Благодаря на министър Ангелов, че в рамките на 24 часа опроверга колегата си", коментира Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай