Цветанов пръв гост на фолклорен фест в Златоград

Цветанов пръв гост на фолклорен фест в Златоград | StandartNews.com

Кметовете Мирослав Янчев и Николай Мелемов правят всичко възможно да съхранят българските традиции за поколенията, каза зам.-председателят на ГЕРБ

За пореден път установявам, че в Златоград и Смолянския регион - в сърцето на Родопите, са най-гостоприемните хора. Който е дошъл тук веднъж, винаги се връща. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който присъства на празника на чевермето в Златоград. По думите му, със съхраняването на българските традиции можем да сме спокойни, че децата от този регион ще могат да продължат това, което днес правят кметът на Златоград, неговата администрация, областната управа и всички доброволци, които участват.

Трябва да направим всичко възможно да съхраним българщината, а кметът на Златоград Миро Янчев го прави по брилянтен начин. Всички гости, които са в Златоград, виждат колко е важно да запазим традициите си. Има гости от цялата страна и те ще занесат чувството на удовлетворение със себе си", посочи Цветанов. Той обясни още, че снощи с кмета са обходили парка, за да видят как върви подготовката на празника, защото печенето на агнетата е започнало още тогава.

Видяхме какъв ентусиазъм имаше сред доброволците, каква организация беше създадена от Общината, за да може 150 чевермета да се въртят цяла нощ и днес да направим един прекрасен празник за Златоград. Възхищавам се и на това, което прави кметът на Смолян Ники Мелемов за организацията на Роженския събор, както и за инициативността на кмета на Златоград - това са хора, които искат да съхранят българщината и ние трябва да направим така, че да популяризираме тези прекрасни традиции", отбеляза Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че България може да бъде остров на стабилността. Цветан Цветанов направи аналогия между оръжията, които се ползват с истинските им цели в някои страни, като за разлика от тях неговият пищов, както и пищовите на всички, които днес участват в празника на Златоград, са само за украшение.

Според Цветанов профилът на един политик трябва да бъде като този на кмета на Златоград Мирослав Янчев, защото „когато сме всеотдайни и правим нещата истински и със сърце, ще се случват добри неща в страната".

На празника на Златоград са се събрали няколко хиляди българи,за да усетят аромата на чевермето, да се насладят на магията на родопската гайда, да се убедят за пореден път в топлотата на родопското гостоприемство.

След края на преговорите между ЕС и Турция бежанският поток е доста по-ограничен

Реадмисионният договор между България и Турция е вече в сила, за което трябва да поздравим правителството и в частност министър Румяна Бъчварова, защото заедно със своя турски колега положиха подписите си под него преди два дни. Ние сме първата европейска държава, която подписа този реадмисионен договор и смятам, че това трябва да бъде оценено, защото след финализирането на преговорите между ЕС и Турция нещата вече изглеждат по-спокойни и бежанският поток е доста по-ограничен", каза още Цветанов и припомни, че Европейският съюз е осигурил 3 млрд. евро с възможност за отпускане на още 3 милиарда за тези 2 700 000 бежанци в Турция, за да останат там до приключване на конфликта в Близкия Изток и после да се върнат по родните си места.

На журналистически въпрос дали очаква миграционният поток да се увеличи със затопляне на времето, Цветанов отговори, че с ангажиментите, които Турция е поела към ЕС, е налице взаимен интерес споразумението да даде ефект. „Това ще бъде знак както за доверие на ЕС към Турция, така също на Турция към ЕС", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай