Цветанов: Няма да подкрепим декларацията, празна е

Цветанов: Няма да подкрепим декларацията, празна е | StandartNews.com

София. „Два дена обсъждаме една декларация. Тази декларация имаше своя смисъл в тържествената сесия, когато положихме клетва и всички щяхме да се съгласим в общи приоритети. Говорите за цялата законодателна уредба за службите за сигурност. В 41-то Народно събрание, в Консултативния съвет при президента по тема сигурност се получи политически консенсус за изработване на 4 законопроекта за сигурността, които бяха приети на първо четене.

Там всички ние постигнахме консенсус, чухме мнението на държавния глава коя институция за кои служби отговаря. ГЕРБ е внесла в 42-то Народно събрание точно тези 4 законопроекта, а вие какво направихте? При временна комисия за правилника на дейността на Народното събрание 4 депутати внесоха предложения за промени в системата сигурност, вие върнахте полицейщината, да правите проверка на тези граждани, които искат да изразят своята позиция. Няма да подкрепим тази декларация, защото е празна".

Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на обсъждането на Декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание.

„Вчера депутати бяха поканени от министъра на отбраната по важна тема. Приятно впечатлен съм от конструктивното поведение на вашия министър на отбраната. Ще подкрепим намерението, което правителството е поело като ангажимент към евроатлантическите партньори", каза още Цветан Цветанов.

„Оценявам най-накрая, че вносителите са осъзнали, че са натрупали проблеми в годините на прехода. В тези години нарицателни бяха управленията „Виденов", „Луканов", „Беров", „Станишев", довели до челните места на най-негативните класации в държавата – за беззаконие, корупционни практики, финансов крах и най-нещастна нация", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова

Похвално е, че г-н Станишев най-накрая е осъзнал и е заявил, че финансова криза все пак е имало. Не само той, но и финансовият министър и настоящ премиер през 2008 и 2009 г. ни убеждаваха, че няма световна икономическа криза", добави Атанасова.

„Изглежда вносителите не могат да се противопоставят на експертните назначения на кинезитерапевти, охранители и всякакви други със съмнителна професионална и морална репутация", добави тя.

„Увеличаване на възможностите за гражданско участие е странен приоритет на това Народно събрание предвид това, че допирът ви до гражданското общество се осъществява в безпрецедентни вече 98 дни заграждения, полицейски палки, бусове. Странно е, че председателят на комисията, свързана с гражданското участие Мая Манолова не е подкрепила и не се е подписала под тази декларация", каза Десислава Атанасова.

„Докарахте България до европейска изолация. Всички европейски посланици в по-големи европейски държави ви размахват пръст и ви казаха, че така не се управлява. Дори и това, което беше направено за младите семейства по отношение на данъчната политика, сега ще бъде премахнато. Очаквахме от 1 октомври някакво увеличение на доходите – пълни лъжи и провал на предизборните обещания. Няма да се спираме на неразкритите 250 000 места", добави депутатът.

„Първият заявен от вас приоритет – прекъсването на порочните връзки между бизнес и държава. Щеше ми се Станишев да отговори на въпрос – дали ако отново се наложи да се лъска имиджът на България, може би той няма да използва услугите на осъден лобист в европейска държава, но ще се разграничи ли от свързаните лица, били те и собствената му съпруга" , попита Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай