Цветанов на разпит с адвоката на Галеви

Съдията отказа да го разпита, върна го на прокуратурата

Цветанов на разпит с адвоката на Галеви  | StandartNews.com

София. Съдия от Софийския градски съд отказа да разпитва Цветан Цветанов, след като стана ясно, че той е сам, без останалите обвиняеми. Това се случи около 10.55 ч. в сградата на Съдебната палата, където бившият вътрешен министър беше доведен от сградата на Специализираната прокуратура, за да бъде разпитан.

В 10 ч. Цветанов пристигна в сградата на Специализираната прокуратура на разпит, но минута по-късно излезе оттам, защото го препратили към Съдебната палата. Той не обясни защо е бил прехвърлен, след като по предварителната информация трябваше да бъде разпитан именно в сградата на "Черковна". Прокурорът от СГП, който ще разпитва Цветанов е Чавдар Ангелов, научи "Стандарт".В СГП трябва да му бъдат предявени и обвиненията за бездействие по случая с незаконното подслушване. По предварителна информация на „Стандарт" Цветанов вероятно ще получи мярка за неотклонение подписка.

В спецпрокуратурата Цветанов се яви малко преди 10 часа с адвоката си Менко Менков.

Избраният от Цветанов защитник Менков е сред голямата група адвокати по делата за източване на милиони евро по програмата "САПАРД". Именно по тези процеси бившият вътрешен министър отправяше критики за това колко бавно се движат и как е възможно да има оправдателни присъди. Менков е адвокат и на основния свидетел по делото срещу Алексей Петров - Георги Цветанов, както и на Йордан Тонов, по-известен като Данчо Пръча.

Менков защитаваше интересите на дупнишките бизнесмени братя Галеви в рамките на досъдебното производство срещу тях. Адвокати от кантората му бяха наети по делото срещу групата на Златомир Иванов-Баретата. Те представляваха част от съпроцесниците на Златомир Иванов.

След промяната Цветанов влезе в сградата на Съдебната палата, където се намира СГП, от входа откъм ул. "Позитано" и вече е на разпит.

"Всичко, което започна срещу мен, е тенденциозно", беше единственият коментар на Цветанов на влизане.

На въпрос по повод информацията за нова проверка на данъчните на имотите му Цветанов отговори, че е научил за това от медиите.

Около 10.45 Цветанов беше прехвърлен за разпит в 14 зала на Съдебната палата. Най-вероятно разпитът ще се проведе пред съдия Мина Мумджиева.

"Отивам да ми повдигнат обвинение", заяви Цветанов на път за залата.

Малко след това се оказа, че съдията е отказал да разпита Цветанов без останалите обвиняеми. "Прокурорите ни чакат. Съдията прекрати производството. Не са призовани другите обвиняеми и техните защитници" , каза само адвокат Менко Менков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай