Цветанов: Европа вече е различна

Цветанов: Европа вече е различна | StandartNews.com

„Светът вече е различен, Европа вече е различна и в последните 12 – 15 месеца има промяна на законодателствата в много европейски държави, за да можем действително да отговорим на това предизвикателство и тази потенциална заплаха, която има всеки ден за възможност за терористичен акт". Това каза бившият вътрешен министър и председател на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов пред бТВ.

"Не смятам, че законодателните мерки могат да бъдат единственото решение, защото и към настоящия момент има политики, които могат да бъдат направени и това е по-специално въвеждането на Евродакт системата, също така Дъблинският регламент и разбира се договорът от Прюм, защото и към настоящия момент това са политики, които бяха започнати 2007 година и към настоящия момент има държави, които не са се присъединили към изпълнението на тези си ангажименти", поясни той.

По думите му в момента по данни на Фронтекс над 750 000 бежанци са преминали в Европа, от които около 350 000 са влезли по Балканския път. България полага максимални усилия, за да ограничи този поток и Турция се явява ключов партньор в правенето на тези политики, които са гарантиращи сигурността на Европейския съюз. 

Той допълни, че само за октомври по данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН 218 000 са лицата, които са влезли в Европа, от които 210 000 са влезли от Гърция.

Няма държава в Европейския съюз, която да е защитена, но трябва да се полагат максимални усилия, за да се подобри взаимодействието между институциите в съответната държава. Трябва да има безпрецедентно партньорство в трансграничното сътрудничество, каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай