Цветанов официално учредява партията си

ПП "Републиканци за България" е позиционирана в център-дясно и няма да е лидерска

Цветанов официално учредява партията си | StandartNews.com

Днес бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и негови съмишленици ще учредят официално политическа партия "Републиканци за България".

Събитието е с начален час 13ч. Вече има стотици заявления за членство в новата партия, съобщи самият Цветанов. Основна част от тях са бивши членове на ГЕРБ, кметове, областни координатори и депутати, пише Епицентър.

Принципите, които "Републиканци за България" ще отстоява са: равенство, просперитет, демократизъм и правов ред, съобщиха от пресцентъра на партията.

Сред основните цели на партията са гарантиране на гражданските права на територията на Република България и Европейския съюз, осигуряване на равни възможности за всички хора, повишаване на качеството на живот и осигуряването на възможност за ускорено икономическо развитие на отделните региони.

ПП "Републиканци за България" ще постига целите си с всички демократични средства и методи, съобщават още организаторите.

Преди седмица Цветанов представи инициативния комитет за учредяване на новата му партия "Републиканци за България". Той се състои от 89 члена и в него влизат бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев.

Цветанов допълни, че позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната. Увери, че новата партия няма да е лидерска и няма да е концентрирана около един човек, "както е било досега в политическите проекти в България".

 "Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни - да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката", заяви Цветан Цветанов.

 

В учредителната декларация, прочетена от Горан Благоев, се посочва още, че "сега България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие" и се призовава за "спиране на противопоставянето и търсене на диалогичност".
 

В интервюто си в петък бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветанов отправи тежки обвинения срещу доскорошните си колеги. По думите му ГЕРБ е предала всички ценности. Той добави, че управляващите се готвят да използват целия държавен ресурс, за да манипулират изборите и доскорошните си колеги, че обслужват интересите на ДПС.

Последва светкавичен отговор от Менда Стоянова и от пресцентъра на ГЕРБ. Стоянова попита защо Цветанов не е напуснал партията по-рано, след като не е бил съгласен с ценностите й. И го обвини в тоталитарност. А след това от пресцентъра на ГЕРБ казаха, че всяка дума на Цветанов трябва да се подлага на съмнение.

В събота в размяната на реплики се включи и председателят на парламента Цвета Караянчева. „Всички в ПП ГЕРБ сме силно учудени как един от най-големите критици на президента – Цветан Цветанов, от известно време е негов голям поддръжник, подкрепя евентуален служебен кабинет и протестите срещу правителството и твърди, че може да има изборни манипулации”, каза председателят на НС.

Според нея е недопустимо да говори лоши неща „за доскорошните си колеги, които той лично е ръководил и подкрепял. Да хвърляш кал по мястото, откъдето си тръгнал – не е най-добрият старт на нов политически проект”.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай