Цветанов напуска парламента, отдава се на ГЕРБ (ОБЗОР)

Зам.-шефът на ГЕРБ даде изявление в Парламента

Цветанов напуска парламента, отдава се на ГЕРБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цветан Цветанов напуска парламента. Той няма да бъде повече депутат, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия в НС. Остава заместник-председател на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб на управляващата партия. Това съобщи самият той на извънредна пресконференция в Народното събрание след среща с премиера Бойко Борисов.
Изключително ми е болно от това, което се изля върху мен и моята партия, призна Цветанов. И заяви: Нищо незаконно не съм направил. Той бе категоричен, че натиск върху него не е имало.

  • "С премиера сме големи мъже, не се караме"

Премиерът - да е жив и здрав, скоро ще навърши 60 години, аз съм на 53, може ли двама мъже на тази възраст да се държат като малки момчета, с усмивка отговори Цветанов на въпроса Борисов ли го е накарал да хвърли три оставки.

ВИЖ ОЩЕ: Първи думи на Цветанов: Имам конкретно решение

След като сме осъждали всичко - ти вземаш своето решение, казал Борисов на Цветанов. Представете си, как бих застанал сега пред вас и бих казал: не, не подавам оставка, обърна се към журналистите Цветанов.

  • Имало вариант да оглави листата на Брюксел

Той разкри, че е имало вариант да оглави листата на ГЕРБ за Брюксел, но идеята бързо отпаднала. Защото щеше да предизвика коментари - напуска една позиция, за да отиде на друга, каза Цветанов.

ВИЖ ОЩЕ: Биха в аванс дузпата на Цветанов

Той и Борисов за взели решение кого да предложат за нов шеф на ПГ на ГЕРБ, но Цветанов така и не съобщи името. В парламента се заговори за Менда Стоянова, Красимир Велчев или Димитър Главчев.

  • Въпросът за Европол остава висящ

По-сериозен е въпросът с зам.-председателското мястона Европол, което Цветан Цветанов заема. Вторият в ГЕРБ заяви, че ще провери дали излизането му от българския парламент изисква да напусне и този пост. Ако това стане обаче нямало гаранция, че мястото му ще бъде заето отново от българин, защото не е по национални квоти.

  • Спрял ГЕРБери да го посрещат на летището

Цветан Цветанов бе категоричен, че ГЕРБерите стоят зад него. Той съобщи, че е имало мнозина, които искали да го чакат на летището, за да демонстрират подкрепата си. Но той ги спрял. Не позволил и политически декларации в негова защита. Като чета всички съобщения и имейли, които получих тези дни, мога само да кажа: Горд съм, заяви Цветанов. И допълни: Не се срамувам от нищо.

Първо искам да благодаря на всички тези, които се постараха да бъдат обективни, започна извънредното си изявление бившият вече председател на ПГ на ГЕРБ. През целия си живот съм вършил всичко законно, повтори още веднъж той.

  • "Няма война в ГЕРБ"

"Когато хората се вкарват в заблуждение, се появява напрежение. Това бе направено от хората, които са искали да създадат напрежение. Винаги съм споделял решенията си с най-близките си хора. Аз споделих решението си с премиера Бойко Борисов днес", каза още Цветанов. Той няколко пъти повтори, че разделение между него и Борисов няма, призова журналистите да не развиват хипотези за война в ГЕРБ, защото такава няма. И увери, че сега ГЕРБ още по-силно ще покаже единството си.

"Моля ви спрете с тези спекулации, няма драма, че председателят на парламентарната група ще напусне парламента. Аз ще бъда зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб", каза Цветанов. И продължи: "Винаги съм се ръководил от семейните ценности и знам, че в едно семейство, ако има развод, страдат децата. Винаги съм изповядвал да сме екип. Ако взимаш решение под въздействието на емоции - правиш дупки и езера." Цветанов направи преглед на цялата си кариера съвместно с Борисов и на цялата си работа в полза на ГЕРБ, за да докаже, че по никакъв начин няма на навреди на "детето си".  Избрал съм да съм част от каузата на ГЕРБ. И няма да сложа пред нея егото си, категоричен бе Цветанов.

  • "Удариха ме по сценарий преди изборите"

Аз съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено точно преди изборите от този сценарий, заяви още Цветан Цветанов. Но въпреки настоятелните журналистически въпроси отказа да съобщи откъде идва атаката срещу него. Ветровете брулят големите върхове, само коментира той.

  • Спазил закона с проверката на "Артекс"

По повод обвиненията, че е поискал проверка на "Артекс" за небостъргача "Златен век" в Лозенец 4 дни преди да разпише сделката за апартамента си, което бе тълкувано една ли не като рекет, Цветанов показа сигнала от Инициативния комитет от "Лозенец". Той е изпратен до него като шеф на групата на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия в НС, но и до президента, премиера, шефа на НС, и още над 20 институции, след които и омбудсмана. Тъй като комисията не е компетентен орган по казуса, направих това, което законът ме задължава - да препратя в срок писмото до институция, която има правомощия: столична община, обясни Цветанов и попита защо останалите сезирани не са направили това.

По повод обвиненията за лобизъм с небостъргача на "Артекс" в Лозенец чрез промените в ЗУТ, Цветанов обясни, че всички специалисти казват, че този закон няма никакво отношения към тази сграда. Когато се поднася невярна информация, се създава обществено настроение, което рефлектира върху лица и партии и в случая жертвата бях аз, каза Цветанов.

  • Кумицата Ваня - клиент на "Артекс" от 20 години

По повод апартамента на кумицата му Ваня Колева, бивш вече зам.-министър на спорта в сграда "Летера", където и той е новодомец, Цветанов каза, че Колева е клиент на "Артекс" от 20 години. Сега е решила за втори път да купува от тях. Освен това съпругът й, който е бивш спортист, прославял България, от 30 години има много солиден бизнес с колела. Наследил го е от баща си. Освен това Двамата купили жилището си в "Летера" 2 години преди Цветанов - през 2016. Какво е нарушението ил, попита вторият в ГЕРБ. Той не пожела да коментира шампиона по евтини жилища съдията политик Лозан Панов. Каза че уважава цялата съдебна власт и е сигурен, че като съдия "Панов познава законите и сделката за апартамента му е била изповядана пред нотариус".

  • Не очаква проблеми с кворума

Цветан Цветанов не очаква проблеми с кворума в парламента след излизането си от Народното събрание. Той благодари поименно на политическите лидери в НС и заяви, че всяка една от партиите се отнася сериозно към законодателния процес.

ВИЖ ОЩЕ: Апартаментите - новите досиета (ОБЗОР)

Тук работата е изключително сложна, на моменти много трудна, но винаги сме вземали важните решения. Искам да благодаря на всички председатели на парламентарни групи и от парламентарното мнозинство, заяви Цветанов. И благодари на коалиционните си партньори от "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов.

  • Благодари на патриотите, ВОЛЯ и ДПС

Благодаря на ВОЛЯ затова, че тяхната парламентарна група застана зад националните интереси, а не на политически ежби. Искам да благодаря и на ДПС, защото приеха да защитават своите принципи и са тук в българския парламент. Това е мястото, където може да се прави реалната политика, каза Цветанов.

ВИЖ ОЩЕ: Валери с Национален фронт на спасение на Цветанов

Накрая Цветан Цветанов се обърна към всички ГЕРБери: Нека докажем, че ГЕРБ е първа политическа сила и с победата на евроизборите да препотвърдим доверието в кабинета за 4-годишен мандат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай