Цонев разкри какво мисли Доган за Слави

Разчетохме вота на избирателите като промяна, но с диалог, каза Цонев. Обяви и коя ще е голямата политическа грещка

Цонев разкри какво мисли Доган за Слави | StandartNews.com

* Призова партиите към диалог

* Ако към поредицата от кризи се прибави и политическата, ние, политиците, ще направим тежка политическа грешка

 

От г-н Доган знам, че уважава г-н Слави Трифонов като успял човек, шоумен, и то без родителите му да са членове на ЦК на БКП, тоест уважава го като самонаправил се човек. Но също така от г-н Доган знам, че в последните 10 години той нито се е чувал с г-н Трифонов, нито се е виждал с него. Това заяви зам.председателят на ДПС Йордан Цонев в предаването Панорама по БНТ.

Той заяви категорично, че няма никакъв сговор с партията на Трифонов. Не сме говорили нито официално, нито неофициално. Но ако ни поканят на разговори, ще седнем да говорим по темите, по които можем да им дадем подкрепа, каза Цонев.

Той обяви и прочита на ДПС за изборите. Избирателите искат подкрепа, но на новите три партии гласовете не стигат за мнозинство. Затова и нашият прочит е, че хората искат промена, но с диалог, добави Цонев.

ДПС няма да подкрепи нито загубилата 300 000 гласове партия на Борисов, нито БСП, която е катастрофирала със загуба на половината си избиратели и мандата, заяви още той.

По повод изказването му в парламента, че ГЕРБ е токсична партия, изброи всички формации, които са изчезнали от политическото битие след прегръдка с ГЕРБ.

Ние не сме се засили да прегръщаме никого. Искаме да подкрепим партиите на промяната, но по определени политики – за справяне с кризата,  евроатлантически теми, за плана за възстановяване, каза още депутатът от ДПС.

Той използва телевизионния ефир, за да призове партиите към диалог.

Българският политически живот е в криза, защото няма никакъв диалог между политическите субекти. Никога не е била така, дори в най-тежките времена на протипоставяне в прехода, каза Цонев и добави, че „когато няма диалог, можем да ходим на избори през два месеца“. Другият вариант е кабинет с ясен времеви хоризонт и цели.

Липсата на диалог прави новите избори неизбежни, ние в ДПС сме готови за тях, но от гледна точка на държавага, ако към поредицата от кризи се прибави и политическата, ние, политиците, ще направим тежка политическа грешка.

По отношение на отсъствието на Делян Пеевски от листите на ДПС за депутати, Цонев заяви, че всички структури са го номинирали, но след това той е обявил, че личното му решение е да не участва в политическия живот.

Зам.председателят на ДПС направи още няколко знакови изказвания срещу ГЕРБ.

Обръщайки се към един от събеседниците в Панорама – депутатът от ГЕРБ Даниел Митов, Цонев заяви, че „ДПС си говори с външните партньорите в прав текст много отдавна като подчерта, че става дума както за европейски, така и за евроатлантически партньори“.

Като разбор за резултатите от изборите, Цонев заяви, че ДПС са постигнали целите си, но не са успели да разгърнат потенциала си не само заради пандемията, а заради факта, че ГЕРБ са впрегнали цялата държавна машина в смесените райони – „горски, социални работници, дори учителите“.

С целия този силов натист обаче ГЕРБ не си помогна, но попречи на нас, категоричен бе Цонев и с усмивка посрещна репликата на Митов, че добрия резултат на ГЕРБ в смесените райони бил заради постоянното присъствие на Борисов там.

На въпроса на Бойко Василев дали ДПС се притеснява, че всички могат да се обърнат срещу Движението, Йордан Цанев заяви: С това политическото битие ние толкова сме свикваме, че имаме колективен имунитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай