Цонев: Nexo е планетарен скандал. Кирчовците са при комисионите

Зам.-председателят на ДПС каза участва ли Движението в преговори за кабинет

Цонев: Nexo е планетарен скандал. Кирчовците са при комисионите | StandartNews.com

Скандалът Nexo е планетарен. Той съчетава в себе си много неща в едно. Огромни по мащабите си дори за света парични средства. Има 8 иска на 8 щатски прокурори да бъдат върнати средствата, които са взети от американските граждани. Това заяви зам.-председателят на НС Йордан Цонев в интервю за бТВ. Той подчерта, че събраните доказателства не са на българската прокуратура и нямат политически привкус.

Това е грандиозен скандал. Първо - откраднати са много пари на американските граждани. Второ, изпрани са много пари на руски олигарси - извършени са 1,250 млн. трансакции, по колко пари всяка тепърва ще става ясно, коментира зам.-председателят на ДПС, който вчера бе избран за член на Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички факти и обстоятелства около криптоаферата.

Цонев изтъкна третия изключително скандален елемент в криптоаферата. Израелските служби да дали сведения на българските, че един от финансистите на „Хамаз” е правил трансакции.

Тази криптопирамида работи политически в България. И има много косвени доказателства за това. Надявам се, че в хода на делото ще излязат и преки доказателства, подчерта Йордан Цонев.

Политическата връзка е с кръга „Капитал”. Нямам фиксация към този кръг. Това е един конгломерат от медии, анализатори, неправителствени организации, академични преподаватели и огромни по обем компании. Nexo е промотирана от един от вестниците на този кръг, категоричен бе Цонев.  

Друг въпрос е интересен. Защо, когато започна това разследване в Щатите, българското правителство не реагира. На власт бяха „Продължаваме промяната”. Защо финансовото министерство не обяви адекватни мерки. Видяхте какви други списъци се направиха. А реакцията по тази криптоафера е работа преди всичко на изпълнителната власт, категоричен бе народният представител от ДПС.

Той подчерта, че „Демократична България” и „Продължаваме промяната” са проксита на кръга „Капитал” и Иво Прокопиев в парламента и тези връзки личат чрез лица, фирми и дарения.

Къде е бедата? Бедата е, че с огромното си влияние този кръг на практика казва кой да управлява и кой не като заличава резултатите от изборите. Българският избирател гласува и подрежда партиите. Но се появяват едни хора, които казват – вие може да гласувате за ГЕРБ, но те няма да управляват, може да гласувате на ДПС, но те няма да участват в правителството. Това са хора, които формират общественото мнение. Те говорят, че в този парламент не може да има правителство, каза Цонев. И заяви: „Това е заличаване на демокрацията в чистия й вид.”.

Йордан Цонев коментира и публикацията на „Ди Велт”, според която България „е спасила Украйна, предоставяйки й тайно оръжие и горива от самото начало на войната”. Нямам съмнение в достоверността на информацията, сигурно е вярна. Но това в момента е кризисен пиар на „Продължаваме промяната” . Правят опит да изперат евроатлантическия си имидж. Сред тях има достатъчно хора с връзки в западните медии. Не за първи път се прави, каза зам.-председателят на ДПС.

Сериозно ли мислите, че Кирчовците са спасили Украйна, попита с усмивка Цонев. И заяви: „Тяхната евроатлантическа истина е много пропукана, те много пъти гласуваха против.  За едни войната е смърт и трагедия, за други е бизнес. Трябва да се види кои компании са посредничели, има ли комисиони или няма. Защото, когато чуя за Кирчовците, се сещам за комисиони.”.

ДПС ще направи всичко по силите си да има редовен кабинет, каза Йордан Цонев по повод третия мандат за съставяне на правителство и обявената от Корнелия Нинова лидерска среща.  

Редовен кабинет трябва да има, политическата криза се решава с редовен кабинет. Без решаване на политическата криза не могат да се решат останалите кризи, подчерта народният представител от ДПС.

Но уточни: „Ако една партия не е евроатлантическа, ние компромиси няма да правим. Очевидно БСП трябва да  намери формулата. Ние не можем да кривим по тази пътека, защото това е геополитическият избор на България”.

Христо Иванов ми се вижда узрял за водене на диалог - и с ГЕРБ, и с ДПС, и за съдебната реформа намерихме допирни точки. Но засега вървят в пакет с ПП. В пакет с ПП няма кой да ги преглътне на този етап, каза още Цонев.

Приоритетите на редовния кабинет трябва да са възстановяване на финансовата стабилност, овладяване на инфлацията, придвижване на 60-те милиарда лева за България по различни програми, които стоят на трупчета в Брюксел, Шенген, еврозоната и  истинската съдебна реформа.  

ДПС първа предложи истинска съдебна реформа миналия януари, когато дадохме мащабен проект за промяна в Конституцията. Но той потъна в чекмеджетата. Предложихме мащабна реформа в прокуратурата, при която главният прокурор оставаше само административен ръководител на Върховна касационна прокуратура. Изключваше се обвинител № 1 да е член на ВСС, тоест – не можеше да кадрува, припомни Йордан Цонев. И съобщи, че на този фон кръгът „Капитал” се опитва да наложи промяна, при която главният прокурор да бъде избиран с 18 гласа, а освобождаван с 13. Това е стани да седна, възмути се Цонев.

Ние искаме независима съдебна система и реформата, за която настояват нашите евроатлантически партньори, подчерта Йордан Цонев. Той припомни, че от 2007 ДПС е подкрепило всички промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай