Цонев: Италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата

ДПС даде формула за рафинерията

Цонев: Италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата | StandartNews.com

Италиански вариант за Лукойл – под контрола на държавата, за да има евтино гориво за българските граждани. Това предложи зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев на брифинг на ДПС в парламента.

"Ние смятаме да бъде забранен износът на руски петролни продукти за ЕС. Но днес пристигна новината, че другата рафинерия, която "Лукойл" има - в Италия, е минала под контрола на италианското правителство, за да може да обслужва стратегическите интереси на Италия", обясни Цонев. И заяви:   "Ние търсим и тази възможност, която се е случила в Италия, ако можем да я осъществим и в България".

Цонев обясни, че предложението е във връзка с твърденията, че може да има липса на дизелово гориво у нас. Затова от Движението обмислят възможността държавата при нужда да се включи в управлението на „Лукойл“ – така, както е и в Италия.

Целта на ДПС, поясни Цонев, е да се осигури евтино гориво за българските граждани.

Чуха се много въпроси, че ако износът спре, рафинерията ще спре работа и в България ще има проблем с доставката на дизелово гориво. Нашата цел е ако се забрани износът, с продължаването на работа на рафинерията да осигурим евтино гориво за българските граждани, подчерта Цонев. 

Тъй като се чуха много въпроси от различни страни, че ако износът спре, рафинерията може да спре работа и в България да има проблеми с доставката на дизелово гориво най-вече, искаме да заявим, че ние обмисляме законодателен вариант, при който българската държава да влезе във владение - в ръководството и в корпоративното управление на рафинерията. Ако има нужда от това, държа да го кажа, категоричен бе Цонев.

Знаете, че дерогацията за 2 години от ЕС е дадена заради българските граждани. Тя не е дадена, за да се правят печалби от страна на търговския субект „Лукойл“ или който и да е, който стои зад него, подчерта Цонев.

Нашата цел е, ако се забрани износа, с продължаването на работата на рафинерията да се осигури евтино гориво за българските граждани и да свалим цената на горивото, изтъкна той.

В момента търсим и тази възможност, която е направена в Италия, ако се наложи, по някакъв ред да я направим и в България. Ще продължим работа по темата. Дали ще бъде със законодателен акт, дали ще бъде чрез златната акция или по някакъв друг начин, но ще се опитаме да осъществим това свое намерение, което е в унисон с намерението и с решението на ЕС да наложи ембарго върху руския петрол и с това, че ЕС даде на България правото да ползва 2 години руски петрол. Но пак повтарям, че това право е дадено в интерес на българските граждани и българската икономика, каза Цонев.

Направили сме питане до ЕК дали за износа също има ембарго. Отговор още няма. Но ние смятаме, че това е така. Направили сме законодателна инициатива, с която забраняваме износа на преработените продукти от руската рафинерия, съобщи Йордан Цонев.

Държавата трябва да упражни пълен контрол върху концесионираното пристанище Росенец. Това също влиза в нашите законодателни намерения, защото трябва да знаем точно какъв петрол  откъде идва, кой е руски и кой не е, какви количества се преработват и накъде заминават, категоричен бе зам.-председателят на НС.

Второ, по отношение на тези продукти, които не могат да се ползват в България и трябва се изнасят е добре, ако държавата има контрол върху този процес  и смятаме, че държавата ще намери начин да реши този проблем в унисон с нашите намерения, обобщи Йордан Цонев.

В отговор на въпрос на „Стандарт” за очакванията на ДПС към първия мандат за правителство, който президентът Румен Радев ще връчи в понеделник, Цонев коментира:  „Нашите очаквания са да се водят сериозни разговори в българския парламент от първия мандатоносител, тъй като до този момент ние не сме водили никакви разговори по темата за съставяне на правителство. А за нас, за ДПС, това е най-важната, най-отговорната, най-сериозната тема, заради което българските избиратели ни пратиха тук всички 240 години. Това е темата на темите.”.

Така че очакваме ГЕРБ да се отнесе сериозно и да започне сериозни разговори за съставяне на правителство, тъй като те са натоварени от българския народ да носят тази отговорност. Ние, останалите партии, също сме натоварени. Но те са победителите, завърши Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай