ЦИК: Разликата ГЕРБ -БСП е 3.14 %

ЦИК: Разликата ГЕРБ -БСП е 3.14 % | StandartNews.com

ЦИК обяви междинни резултати при 99,27 % обработени протоколи на секционни избирателни комисии в районни избирателни комисии.

Ето и данните:

ГЕРБ - 30.74%

Коалиция за България - 27.6%

ДПС - 10.45 %

Атака - 7.39 %

НФСБ - 3.75 %

България на гражданите - 3.26 %

"Няма забавяне при идването на протоколите", заяви говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Към този час 9 от 31 РИК-а са донесли своите протоколи в централната комисия за повторното преброяване.

72% процента са протоколите, обработени от вота в чужбина. Най-много гласове имат ДПС - 41.3%, следвани от ГЕРБ с 24.5%. БСП има едва 5.9%, а малко над три на сто са дали вота си за Атака. От думите на Бисер Троянов стана ясно, че най-късно в четвъртък ще са готови и окончателните резултати по мандати.

До края на деня пък най-вероятно ще стане ясна и активността на вота, както и броя недействителни бюлетини.

От междинните данни става ясно, че шест партии няма да влязат в парламента, но ще получават държавна субсидия от по 12 лева на получен глас. Освен НФСБ и ДБГ, които са малко под 4%, пари ще получават през следващите четири години и РЗС, ВМРО, "Лидер", "Глас народен" на Светльо Витков. Без субсидия остават три коалиции, които минаха над един процент, тъй като по закон формациите от две и повече партии трябва да минат бариерата от 4%, за да получат пари. Това са НДСВ и Касим Дал, СДС и ДСБ-БДФ.

„До 7 дни от приключване на гласуването, ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители. За всички онези кандидати, които са регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район, след обявяването на решението за мандатите и резултатите, имат еднодневен срок, в който трябва да заявят кой от избирателните райони избират, за да останат като народни представители", каза още Бисер Троянов.

Резултатите в чужбина се дообработват, но към момента данните показват, че най-много от гласовете зад граница са за ДПС - 41%. „Правя уточнението, че информацията е въз основа на обработени 56% от секционните протоколи за гласуването в чужбина. След това се подреждат партиите: ГЕРБ - 24,5%, Коалиция за България с 5,9% и „Атака" с 3,25%", допълни Троянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай