ЦИК ще мисли как да се отчита машинния вот

В САЩ и Венецуела неперкъснато ставали скандали с машините

ЦИК ще мисли как да се отчита машинния вот | StandartNews.com

Как ще се преброяват отрязъците от гласуване с машина и по какъв начин ще се гарантира, че резултатът от машината отговаря на отрязъците? На този въпрос ще трябва да отговори ЦИК като изработи методика за машинния вот. Това каза коментира юристът проф. Пламен Киров пред NOVA. Относно новата ЦИК, мнението му е, че ще срещне значителни трудности при организиране на изборния процес, защото съставът му е доста стеснен.

Според него изцяло машинното гласуване не нарушава правото на вот, но лошото е, че у нас се въвежда от днес за утре. Необходими са и гаранции за сигурността на вота, за да няма сянка на съмнение върху изборния резултат. Той спомена, че непрекъснато стават скандали с машините в САЩ и Венецуела.

Юристът подчерта, че в един закон не може да има пожелателни текстове. Професор Киров заяви, че закриването на специализираната прокуратура може да доведе до недовършването на определени производства и дела, ако не се вземат мерки. За него не трябва да се подхожда лекомислено към такава сложна материя, защото може да се разклати вярата в справедливостта и в съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай