Цанова: Заемът ще покрие националното финансиране

Цанова: Заемът ще покрие националното финансиране | StandartNews.com

София. "По този заем се работи от доста време, той беше одобрен преди около 3 седмици от борда на Европейската инвестиционна банка и трябва да бъде одобрен от следващия български парламент. Ние просто сме си свършили работата, осигурявайки непрекъснатост, тъй като тези пари са ни необходими". Това каза служебният министър по еврофондовете Илияна Цанова пред журналисти. Тя коментира подготвения заем от Европейската инвестиционна банка, който е в размер на 500 млн. евро.

"Служебното правителство не е подготвило този заем. Той е структурен заем, който винаги се отпуска, за да покрие националното финансиране, което България дължи към европейските програми. За периода 2007 - 2013 такъв заем беше ползван на стойност 700 млн. евро, сега ние трябва да осигурим това финансиране и за новия програмен период", добави тя, цитирана от БГНЕС.

Цанова изтъкна, че парите са за осигуряване на националното съфинансиране по оперативните програми. "Отделно ще се търси финансиране до 50% за ОП "Транспорт", ако приоритетите останат такива, каквито са предложени от служебното правителство", добави тя.

На запитване откъде ще се търсят средства за ОП "Транспорт" Цанова отговори, че най-вероятно парите ще дойдат чрез "дългосрочен финансов ресурс от международни финансови институции при много по-изгодни условия от тези на търговските банки".

Днес България изпраща финалните одитни доклади на Агенцията за одит на средствата от Европейската комисия към Европейската комисия, каза още Цанова. "Мога да потвърдя, че новините са добри, тъй като те потвърдиха, че системите за управление и контрол и на Оперативна програма "Околна среда" и на ОС 3 на "Регионално развитие" работят. Днес изпращаме писмата и докладите и очакваме следващата седмица комисията да дойде в България за финален преглед и одит и в резултат на техните, надявам се положителни резултати, да бъдат възстановени плащанията от Брюксел към България", продължи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай