Сряда,

Трябва промяна на парадигмата по отношение на миграцията

От: Администратор -
A
A
A

Зам.-председателят на ЕНП Жени и член на експертната група на ЕНП по миграция и интеграция Мария Габриел откри заедно с председателя на ЕНП Жени Дорис Пак Европейската лятна академия за жени лидери в Малага (Испания). Дискусиите се проведоха под мотото „Миграцията и интеграцията: въздействието на жените".

Мария Габриел силно наблегна на разграничението, което трябва да се прави между бежанец и мигрант. „Става дума за две различни категории лица, имащи различни причини и изправени пред различни предизвикателства. Ето защо в двата случая са нужни диференцирани отговори, особено когато се разглежда положението на жените. Това разграничение е първата стъпка за изработването на подходяща защита и гарантиране на правата на жените мигранти и бежанци", подчерта тя. Според нея е необходима промяна на парадигмата. Миграцията трябва да се разглежда и като възможност, а не само като предизвикателство и проблем. Миграционните и интеграционни политики са също така възможност за насърчаване на участието на жените в страните на произход и транзитните държави, като се има предвид, че участието на жените е фактор за стабилност.

Мария Габриел подчерта значението на три ключови елемента на миграцията: първопричините, пътят на жените и интеграцията им в приемащите общности. „Нужно е ясно да се идентифицират основните причини за миграцията, по-специално на жени, и да се осигури по-добро сътрудничество с държавите на произход. Правата на жените трябва да бъдат гарантирани по време на пътуването. Изключително важно е да се съблюдава тяхната физическа и психическа неприкосновеност в лагерите и центровете за задържане. Необходимо е да им бъде предоставена информация за техните права и за процедурите, през които е нужно да преминат", подчерта евродепутатът.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички