Трият "туристи" от изборните списъци (ОБЗОР)

Трият "туристи" от изборните списъци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Спецкомисии ще следят за масово преселение, ГРАО ще заличава новите им адреси

ГРАО ще изтрие от списъците си изборните туристи. Най-вероятно ще бъдат отменени всички регистрации преди местния вот на местата, където има струпване на хора. И така ще се пресече мащабната кампания по "заселване" на избиратели в малки населени места и общини от последните месеци. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на блицконтрол в парламента. Соцдепутатката Мая Манолова постави въпроса за адресните регистрации, които в последните месеци се правят само заради местния вот. Манолова уличи кандидати за кметове от всички партии в схемата за контролиран вот. "Става дума за близо 100 хил. души, които са се пререгистрирали от големите градове към малките общини", отбеляза още червеното острие. И припомни, че тя е предложила поправка в закона за гражданската регистрация, с която да се спре преселването на хора с цел гласуване в по-малките градове.

"Преди няколко седмици възложих на Румяна Бъчварова проверки на местата, където има струпване на регистрации на хора. Това не е проблем на една партия, а на правителството", заяви Борисов. И бе категоричен, че "това безобразие скоро трябва да бъде прекратено". "Не виждам защо в парламентарната група на ГЕРБ този текст да се оспорва и да не се приеме. Това, че се внася от г-жа Манолова, не значи, че ние трябва да вървим на инат към нещо, което безспорно е правилно", каза на своите Борисов. И допълни: "Аз искам този текст точно да го има в закона. Така че, Мая Манолова, в това отношение ще направя необходимото тези изречения да бъдат приети, защото са правилни". В законопроекта за гражданската регистрация Манолова предлага всички регистрации, които са извършени в нарушение на закона, да бъдат заличени, а извършителите - санкционирани. Новите текстове дават възможност за извършване на проверки на законността на адресни регистрации, съответно - за заличаване на извършените в нарушение на закона. Проверката може да бъде извършена по сигнал, по искане на собственик на имота или по инициатива на кмета. Предвидената глоба в новите текстове е от 500 до 3000 лв.

Бойко Борисов каза пред депутатите, че преди дни е провел разговори и с шефовете на печатници, както и с представители на ЦИК за изработката на бюлетините за предстоящия вот. Предстои от ЦИК да се срещнат с всички парламентарно представени групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай