Тристранката приключи без съгласие

Тристранката приключи без съгласие  | StandartNews.com

Остри несъгласия на заседанието на НСТС има от страна на работодателите по темата за осигуровките и от страна на синдикатите по темата за увеличаването на възрастта, особено за категорийните работници. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на брифинг, предаде "Фокус".

"Всеки един от участниците имаше най-доброто желание да намери най-добрия вариант. Има съгласие по няколко теми, които за мен са особено важни. Необходима е задължителна промяна на сегашната система, има подкрепа за усилието, което всички ние правим, действително да се заемем със съответните изчисления, мерки, дебати", посочи Калфин.

"Има съгласие, че подходът е добър, освен че е максимално отворен и прозрачен, ние се занимаваме с целостта на пенсионната система", подчерта министърът. Той уточни, че се разглежда всеки един от елементите, които би могъл да доведе до подобряване. "С тези елементи не приключваме работата си по системата", отбеляза Калфин.

Пенсионната реформа трябва да се концентрира в запушване на дефицита, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Тогава, когато вече се види, че няма дефицити или те са ограничени в едни нормални европейски нива, тогава да говорим за увеличаване на социалните осигуровки или което и да било друго. Категорично сме против увеличаването на социалните осигуровки. Това е един много лош знак към бизнеса. Това не е реформа", пoдчерта Домусчиев.

Според него трябва да се види, че няма действия, които да се предприемат и тогава да се търси увеличение. "Иначе, това ще бъде един знак, към бизнеса отново да се връща към сивия сектор", посочи Кирил Домусчиев.

По думите му, темата за инвалидните пенсии е сериозна. "База за сравнение има много - как е в Полша, как е в други европейски държави. Виждаме, че ние сме в пъти над стандартите и над нормите. Това е нещо, за което трябва да видим предложение, някакви мерки, които да се вземат", каза още Домусчиев и допълни: " Едно такова увеличение, без преди това да е показано, че са взети всички мерки относно събираемостта и изчистването на проблемите в системата".

Разочаровани сме от пренебрегването на някои наши предложения, каза от своя стрна президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според Димитров в пенсионната реформа не става ясно как максималният осигурителен доход ще расте напред във времето.Във връзка с възрастта за пенсиониране той подчерта: "Изразяваме несъгласие по отношение на повишаването на пенсионната възраст".

Димитров подчерта, че не е редно миньорите, които работят в силикозноопасна среда да се пенсионират на 50 год. 8 месеца. Президент на КНСБ предложи също да се направи разграничаване по отношение на възрастта за пенсиониране между полевите полицаи и военни и тези, които работят зад бюро.

"Не сме склонни да коментираме възрастта за пенсиониране - тя ще се вдига", отсече премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай