Три варианта за кабинет, пречи им инатът

ГЕРБ намигна на "Промяната" и "Демократична България", БСП готова на всичко за мандат

Три варианта за кабинет, пречи им инатът | StandartNews.com
  • ГЕРБ намигна на "Промяната" и "Демократична България", БСП готова на всичко за мандат

 

67+36+12=115. Не стигат.

53+25+20=98. Не стигат.

53+25+20+12=110. Не стигат.

67+36+20+12=135. Стигат, но невъзможно.

67+36+27+12=142. Свръхдостатъчно, но невъзможно.

67+53+12=132. Напълно достатъчно, но абсолютно невъзможно.

67+53+36+20+12 = 188. Предостатъчно дори за мнозинство от две трети, което да промени Конституцията, но абсолютно, безусловно и напълно невъзможно. Както и вариантът към тези 188 да се добавят още 25, което прави почти пълно парламентарно мнозинство от 213 души с изключение само на 27.

Така изглежда парламентарната аритметика на старта на 48-ото Народно събрание. Първата политическа сила ГЕРБ има 67 депутати, втората ПП - 53, третата ДПС - 36, четвъртата "Възраждане" - 27, петата БСП - 25, шестата Демократична България - 20 и седмата "Български възход" - 12.

Както се вижда с просто око, характеристиките за първата му най-важна задача - съставянето на редовно правителство, са негативистични - "не стигат" и "невъзможно". А още в края на изборния ден на 2 октомври политиците започнаха да прокарват не просто модерните напоследък "червени линии", а да прокопават огнени траншеи, в които вариантът за какъвто и да било редовен кабинет на пръв поглед необратимо пропада и с двата крака.

След мощните заричания на политиците, стигнали до кресчендо с думите на Явор Божанков (БСП) на 4 октомври: "По-скоро би ми изсъхнала ръката, отколкото да гласувам за правителство на ГЕРБ и ДПС" и отговора на Делян Добрев (ГЕРБ) на 7 октомври: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя кабинет на ПП", както и обобщението на Искрен Митев (ПП): "ГЕРБ и "Продължаваме промяната" са като олио и вода. Ние не сме съвместими и няма как да работим заедно", според повечето анализатори, сковаването на редовно правителство ще е доволно трудно, а новите избори - прекалено лесни.

Така ли е обаче?

Нека видим какво е общото между позициите на парламентарните сили, което въпреки категорията "невъзможно обединение", ги обединява. То беше изречено два дни след изборите от лидера на победилата партия ГЕРБ Бойко Борисов, която трябва да получи и първия мандат: евроатлантическа ориентация, подкрепа за Украйна и влизане в еврозоната. По тази линия автоматично отпадат БСП и "Възраждане".

А към това през последните дни се добави и гласуване на парламента за изпращане на оръжие за Украйна, както и поредният терен за скандални разделения - поканата за руския посланик Елеонора Митрофанова на тържественото заседание за откриването на 48-ото Народно събрание. БСП и "Възраждане" отново са извън общата позиция на останалите партии, които трябва да коват кабинет.

По-колебливи и разнопосочни са позициите за състава на новото редовно правителство. Според Борисов в началото, че лидерите трябва да се отдръпнат и да дадат път на експертите до напоследък: "Ако искаме стабилност в България, колкото и да не ми харесва (и на колегите от ГЕРБ) вариантът е между ПП, ГЕРБ, ДБ, ДПС и Стефан Янев". Както и допълнението на Росен Желязков (ГЕРБ): "Няма да се откажем сръдливо и бихме участвали в разговори за съставянето на кабинет с втория мандат", с което спечелилата партия като че ли предварително се отказва от опитите да прави правителство и окончателно отваря вратата за преговори с най-яростния си опонент ПП.

Яростни опоненти, но кои? Яростно и безпрекословно се изказват само съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Но съпартиецът им с огромно влияние в партията Даниел Лорер не е толкова яростен. И изглежда готов да хвърли мост за разговори с ГЕРБ, стига към евроатлантическите й позиции да се добави и "борба с корупцията", както заяви той.

В другата крайност са БСП и "Възраждане". Кристиан Вигенин е категоричен: "Не приемаме идеята в такава сложна ситуация партийните лидери и партиите да се скрият зад експерти". Което е реверанс към лидерката му Корнелия Нинова, жадуваща отново да управлява въпреки катастрофалния резултат на партията й. А становището му доосветли Румен Гечев: "Малко вероятно е да се състави правителство с втория мандат, по-скоро ще стане с третия".

При "Възраждане" позицията е кристално ясна още от изборния ден. Лидерът й Костадин Костадинов стократно повтори, че партията му ще подкрепи само правителство, съставено от нея.

Мълчи единствено ДПС. И това мълчание като че ли най-добре го разбира Борисов, както става ясно от призива му: "Малко да се кротнем и да кажем какво можем да направим". Защото, когато ДПС мълчи, най-здравословно е и политическите "богове" да млъкнат.

Като се абстрахираме от силните думи, към които обаче политическите "богове" очевидно имат страстна зависимост, като че ли цялата ситуация най-точно обобщи политологът Татяна Буруджиева: "Нито в политиките, нито в позициите, нито в интересите имат разлика, освен че се мразят". Защото, както Буруджиева, така и всичките й колеги са категорични, че едни скорошни нови избори ще преповторят същия резултат, който обаче може да се отрази пагубно на самите партии.

И видимо с тази презумпция ГЕРБ в лицето на лидера си и на гласения за шеф на 48-ия парламент Росен Желязков отвориха максимално широко ветрилото. Освен към ДБ с посочения за модератор на бъдещите преговори за парламент Росен Плевнелиев (бивш регионален министър, излъчен от този кръг, и бивш президент, излъчен от ГЕРБ), и към Румен Радев - чрез също посочения от тях Соломон Паси (бивш външен министър и пръв радетел за влизането на България в НАТО и нарочен за таен съветник на Радев при съставянето на първото му служебно правителство). Към това се добавя и анонсът на Желязков, че от ГЕРБ са готови да поканят в редовното правителство с техния мандат служебния зам.-министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебния зам.-министър по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

В такъв случай защо да е невъзможно съставянето на редовно правителство в 48-ото Народно събрание. Дори е много възможно и то още с първия мандат.

Има и други възможности.

Вариант 1.

ГЕРБ взема мандата и в течение на една седмица, както отрежда Конституцията, се договаря да получи подкрепа за кабинет с подчертан експертен профил с ДПС, ДБ и "Български възход" на Стефан Янев. А междувременно Бойко Борисов задейства едно от най-добрите си умения от серията "разделяй и владей" и си осигурява гласове и от ПП. И ето ти го широкото национално съгласие. Невъзможно ли? Спомнете си широкото национално съгласие в 38-ото Народно събрание между ОДС и Евролевицата. Напълно възможно. Невъзможно е да се разцепи ПП? А помните ли най-скорошното разцепване на ИТН в 47-ия парламент, за предходните да не говорим. Напълно възможно.

Вариант 2.

ГЕРБ не успява да скове кабинет и мандатът, отново според Конституцията, отива при ПП. В този случай задачата се поусложнява, тъй като предишната управляваща коалиция на ПП вече не съществува. Не само заради отпадането на ИТН от сегашния парламент, но и заради отпадането на БСП от възможността да управлява заедно с "Промяната" по линия на позициите им за Украйна, а вече и за поканата към руския посланик Митрофанова. Но и тук може да се задейства друго от добрите умения на Борисов, този път от серията "давам ви N депутати" в подкрепа на кабинет с вашия мандат. Росен Желязков вече индиректно анонсира такъв ход. И ето го новият кабинет.

Вариант 3.

Най-сериозна възможност за съставянето на правителство остава третият мандат. И тук големият въпрос и какво ще цели Румен Радев и съответно на кого ще го връчи, тъй като пак според Конституцията изборът е изцяло негов. А според заявките на политическите сили - мераклии за този мандат колкото щеш.

БСП е готова да прави правителство. И ако Радев обяви, че спазва традицията си и връчва третия мандат на столетницата, мотивът му може да е само един - окончателно да занули лидерката й Корнелия Нинова, с която са люто и вече неприкрито смразени. Защото колкото и от ПП да наричат "токсична" ГЕРБ (по Венко Сабрутев), токсична за тях всъщност е БСП - именно заради отказа от евроатлантически патос и подкрепа за Украйна. Непреодолими и за още четири партии - ГЕРБ, ДПС, ДБ и "Български възход".

ДБ чака в резервите да прави правителство. Не случайно лидерът на "Да, България" Христо Иванов говори умерено. А Борисов вече преодоля разделителната линия между неговата партия и ДБ и ПП - т.н. съдебна реформа. Като заяви, че ще приемат предложената именно от ДБ. Още повече, че в т.н. "прокурорска партия" на Иванов окончателно се убедиха, че главата на главния прокурор Иван Гешев си стои твърдо на мястото и ще стои до края на мандата му, освен ако той не пожелае нещо друго.

"Български възход" на Стефан Янев е с най-широко отворени обятия да се прегърне с всички, за да направи кабинет. Самият той многократно заяви, че "не прокарват червени линии". Само че в случая има един тънък момент и за Янев, и за Румен Радев. За първия - защото подозренията, че неговата партия е проекция на президента изобщо не са отпаднали и ако държавният глава й връчи третия мандат, те окончателно ще се затвърдят, независимо какво е фактическото положение. А за втория - защото ще бъде нарочен, че чрез бившия си служебен премиер продължава да управлява и с редовен кабинет. Трудна дилема, която може да реши единствено Радев.

Но накрая трябва да посочим реалните червени линии, които не могат да бъдат прескочени нито при първия, нито при втория, нито при третия мандат. Това е оттеглянето на досегашните лидери от бъдещата изпълнителна власт - Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. За Стефан Янев те не важат, защото той не е досегашен, а нов.

Борисов вече заяви готовността си още от първите часове след изборите на 2 октомври. Петков и Василев се ослушват, но не е изключено, ако продължат да бламират съставянето на редовен кабинет и да лелеят следващи избори дори да се простят с лидерството си дори по желание на част от самата партия, защото я тласкат към пропастта - тя нито има структури, нито е монолитна. ПП все още дори не е партия в класическия смисъл на думата. Пък и разломът между Петков и Василев не е видим единствено на картинките. Но от предизборната борба. А изборите приключиха.

Страшно интересно, нали?! Стига много преди нашето днешно интересно бъдеще един велик мъдрец на име Конфуций да не бе обобщил: "Проклятие е да живееш в интересни времена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай