Трети сме в Европа по нелегално изнасяне на антики

Трети сме в Европа по нелегално изнасяне на антики | StandartNews.com

Страната ни е трета в Европа по нелегално изнасяне на културни артефакти и борбата с това явление трябва да продължи, обяви вътрешният ни министър Румяна Бъчварова.

Трафикът на културни ценности от Сирия финансира дейността на „Ислямска държава" и пресичането му е ключ към сломяването на екстремизма, каза от своя страна генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по време на конференция за необходимостта от опазване на историческото наследство на Сирия.

По думите на Ирина Бокова унищожаването на културни ценности е недопустимо

„Трафикът на ценности и антики в региони като Сирия и Ирак е военно престъпление", заяви и подчерта, чепрестъпление. Според шефа на ЮНЕСКО цялото човечество трябва да се обедини около противопоставянето на трафика на ценности, благодарение на който се финансират терористичните организации.

„Мисля, че една от най-важните мерки е обща европейска директива, хармонизиране законодателството на отделните държави в областта на незаконния трафик. Това, което трябва да е в основата на такава директива е укрепване режима на внос на културни ценности. ЕС е много силен в областта на износа. Но при вноса може да се направи много повече", обясни Бокова.

Според вътрешния министър Румяна Бъчварова страната ни е взела мерки срещу трафика на антики:

„Има няколко много успешни операции в тази област, има по няколко хиляди артефакти, които се задържат и успяват да се върнат, провеждаме специализирани операции".

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че има повод за тревога заради трафика на културните ценности:

„Обезпокоени сме, защото започва тотално унищожение и изнасяне на култура от други държави. Хората умират, има война, а някои правят пари. Затова трябва да се борим, за да опазим всичко това".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай