Треска за премиер! ГЕРБ разиграва два варианта

Бившите управляващи залагат и на Стефан Янев

Треска за премиер! ГЕРБ разиграва два варианта | StandartNews.com

ГЕРБ е в теска за намиране на премиер, който да получи първия мяндат, след като президентът Румен Радев обяви, че ще го връчи в понеделник.

ВИЖ ОЩЕ: Денят на мандата! ГЕРБ готви голяма изненада с премиера

Бившите управляващи са изправени пред сложна дилема, защото името на човека, когото ще посочат за кандидат за министър-председател, зависи от шансовете предложеният от него кабинет да събере мнозинство в пленарната зала, научи "Стандарт" от отлично информирани източници от централата на Бойко Борисов.

Засега в редиците му са решели, че ако правителство с мандат на първата политическа сила след изборите на 2 октомври няма шансове да получи подкрепа, като получател на мандата ще отиде председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обаче не може да бъде възприемана в това качество, тъй като според Конституцията председателите на парламентарни групи получават третия мандат. При връчването на първия и втория мандат това трябва да направи издигнатият за кандидат-премиер от политическата сила.

Затова в ГЕРБ са взели компромисното решение да натоварят шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова със задачата да получи мандата за правителство само ако предварително е ясно, че то няма да бъде подкрепено от депутатите. А не с идеята да бъде реален кандидат за премиер. Атанасова вече веднъж получи втори мандат като шеф на парламентарната група през миналата година, но тя по-скоро не го взе, а незабавно го върна.

Сега от ГЕРБ бяха категорични, че ще внесат проекто-кабинет в парламента, макар и на малцинството, стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Томислав Дончев в кулоарите на НС.

Каква ще бъде съдбата на Десислава Атанасова ще стане ясно едва в неделя.

Дотогава ГЕРБ ще продължава да сондира вариантите и за издигането на лидера на "Български възход" и бивш служебен премиер Стефан Янев за кандидат министър-председател с техния мандат. Тази възможност изобщо не била изчерпана, още повече, че най-големите подозрения са, че при неуспешни първи два мандата, третият ще отиде при неговата партия. И има шанс да бъде успешен. Самият Янев с многозначителна усмивка заяви в кулоарите на парламента, че не е получавал такива предложэения, но е готов да се озове напокани за разговори.

Сред една група в ГЕРБ надделява и мнението, че ако реализацията на мандата им е априори обречен и се тръгне на вариант "правителство на малцинството", най-добре би било кандидатът за премиер да бъде дългогодишният министър-председател и лидер на партията Бойко Борисов, а кандидат-министрите повечето от бившите в неговите три кабинета. Този вариант обаче не се харесвал на самия Борисов, защото той бил твърдо решен да не пропилява шанса за съставяне на редовно правителство с неговия мандат. Поучен и от горчивия опит на Слави Трифонов и ИТН, провалили два мандатат за съставяне на кабинет и изпаднали от парламентарния терен.

Така че в момента вероятно трескави дебати се водят и за имената на министрите в проекто-кабинета на ГЕРБ. но при всички случаи решението ще бъде взето буквално в последните часове преди 10.00 в понеделник, когато представителите на ГЕРБ начело с кандидата им за премиер трябва да се появят в президентството, за да получат дългоочаквания първия мандат за съставяне на кабинет от Румен Радев два месеца след поредните предсрочни парламентарни избори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай