Неделя,

Тренчев: Българите сме неверници

От: Стандарт -
A
A
A

Българите нямаме собствен цивилизационен модел, а се опитваме да се впишем в модела на чужди нации. Така основателят на КТ „Подкрепа”, една от най-знаковите фигури на прехода у нас – д-р Константин Тренчев, обясни в  предаването „Седмицата” на Дарик защо толкова години след демократичните промените у нас "дереджето" не се променя.

"Аз съм си задавал въпроса защо сме на това дередже. В огромна степен се дължи на нашата специфична народопсихология. Първо, ние нямаме собствен цивилизационен модел, ние се опитваме да се впишем в модела на чужди нации. Това е невъзможно, защото техният модел е създаден от друга култура, друга среда. Например днес се опитваме да се набием в англосаксонския модел. И сме толкова смешни! Правим се на американци без парите на американците. Жалка работа!", заяви Тренчев.

Той се обърна към българите: "Хора, измислете кое е специфично за нас самите, защото всяка нация има нещо оригинално, всяка нация е ценна с нещо. Ние като даденост, като държава сме уникални. Гордеем се с някакво минало, сигурно има генетична връзка, все още сме на територия, която се нарича България, но ние нямаме нищо общо с онези хора, които наистина са давали живота си за идеи. Идеята, която може да мобилизира една нация, я няма. Идеята не може да бъде да имам "Мерцедес" или БМВ и някоя руса силиконка там да се мотае. Това може да осмисли живота на някакъв човек, но не и на една нация. Прекалено материално се подхожда в такова едно ниско ниво".

И добави: "Според мен всичко тръгва от това, че ние просто сме едни неверници, а когато си неверник, губиш всякакви ориентири - и морални и т.н. И нещата не отиват на добре. Знам ги политиците, те трябва да свалят звезди. Аз затова избягах от политиката, защото тази среда ми е втръснала до болка. Това е среда на лицемерие, на измамници, не искам да съм в нея".

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Късно е , Тренчев, ти осра каквото можа.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички