Трайков: Задкулисието в България следва целите си

Трайков: Задкулисието в България следва целите си  | StandartNews.com

София. Задкулисието в България следва стриктно целите си – то има говорители, медии, хора в институциите. Когато някой попречи на неговия интерес, се търси начин да му бъде „върнато тъпкано". Така бившият енергиен министър от кабинета „Борисов" Трайчо Трайков обясни пред bTV намесването на името му в спорна приватизационна сделка за EVN, ощетила държавата с 87 млн. лева, според шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

„Тези с обвиненията да дадат и детайли – 87 млн. лева са огромна сума за една пазарна злоупотреба на фондовата борса. Това повдига въпроси за работата на Комисията по финансов надзор, която би трябвало да следи подобни сделки, както и за работата на самата борса. Как е възможно това да стане, дали е ставало и преди, бих искал да знам. Защото Комисията трябва да е одобрила проспекта за сделката, регулира дейността на самата борса. Такова обвинение поставя под съмнение цялата работа на борсата, инвеститорите не биха влагали е нея. Ако е имало възможност за такава злоупотреба, значи Комисията не си е свършила работата", коментира Трайков.

Той уточни, че подобни сделки се поемат и движат от Агенцията за приватизация, а министърът на икономиката няма отношение към нея. Това говорело за „професионална неграмотност" от страна на Стоян Мавродиев.
Трайков уточни още, че не е бил викан от прокуратурата, но ако това стане, той имал много детайли които да разкаже.

Бившият икономически министър, напуснал моста си преждевременно, обясни, че се чувства добре в Реформаторския блок, към който наскоро се присъедини. „Хората, които са съмишленици, се събират – затова съм в блока. Трудно имаме различия по каквато и да е тема", допълни Трайков.

Такъв бил и случаят с темата „Белене" – всички формации в блока били твърдо против проекта. „В прогнозата за потреблението на ток има грешни данни. Там се казваше, че без „Белене" през 2013 г. ще имаме 1500 мегавата недостиг. Сега сме тази година и всъщност имаме излишък на толкова мегавати. Ако се беше избързало въз основа на тези данни, какви камъни щяхме да си чукаме по главите сега".

Трайков подчерта, че присъединяването му към реформаторите не е път към професионалната политика – той имал различни професионални интереси и смятал да се занимава с тях за в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай