Трафикът на хора. Габриел със спешни мерки

Заговори за специална коалиция

Трафикът на хора. Габриел със спешни мерки | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на Национална конференция "Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения“.

В откриването се включиха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Диан Шмит. Целта на конференцията бе да покаже, че България допринася значително и по решаващ начин в борбата с трафика на хора.

"Трафикът на хора е тежко престъпление против личността. То лишава човека от неговите права, достойнство и независимост. Това е престъпление, което засяга милиони хора по света. Трафикът на хора е и бизнес с човешки живот, който се подчинява на пазарни принципи на търсене и предлагане. Това означава, че трябва да се ограничи търсенето на услугите, предоставяни от жертвите. Важно е да работим за изкореняване на първопричините за това престъпление - бедност и лоши условия на живот, безработица, военни конфликти и нестабилност, ниско ниво на образование“, заяви вицепремиерът.

Мария Габриел подчерта постигнатото през изминалите месеци, сред които увеличаването със 194% на бюджета на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) за действия за борба с трафика на хора и подкрепа на жертвите. За първи бе утвърдена също така годишна програма с ясно изведени стратегически цели, бюджет, срокове. Вицепремиерът открои и предприетите действия за активизирането на сътрудничеството с международни партньори, сред които Държавния департамент на САЩ и ОССЕ.

С благодарност за силното лидерство на Мария Габриел като председател на Националната комисия за борба с трафика на хора се обърнаха Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, Синди Дайер, посланик за борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ и д-р Кари Джонстън, специален представител и координатор на ОССЕ по борбата с трафика на хора.

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон поздрави България за присъединяването към Шенген и открои приноса на България за нови правила в ЕС за превенция на трафика на хора. “Благодаря на България и лично на Мария Габриел за подкрепата това да се случи“, подчерта еврокомисар Йохансон.

Синди Дайер изрази подкрепа за усилията на българското правителство да даде приоритет на борбата с трафика на хора чрез обучения на полицейски служители и сътрудничество с гражданското общество. "Подкрепяме лидерството на Мария Габриел в действията за превенция на трафика на хора, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите“, заяви тя.

Кари Джонстън поздрави България, че е сред първите страни със създадена и развита законодателна политика и институционална рамка за борба с трафика на хора. Като положителен пример тя посочи тясното взаимодействие с организации от гражданското общество като доверени партньори в прилагането на националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик.

В рамките на конференцията беше подписано и Споразумение за сътрудничество и финансовата подкрепа между международната неправителствена организация International Justice Mission (IJM) и НКБТХ. Част от дейностите, предвидени в него, са специализирано обучение и наставничество за органите на правоприлагането, гарантиране на непрекъсната грижа за жертвите чрез осигуряване на социална и правна помощ, обмен на експертиза и добри практики между българските правоприлагащи органи и техните колеги от други държави.

"Създаването на коалиция от местни и международни партньори ще допринесе за споделяне на ресурси, идентифициране на предизвикателствата и адекватен отговор.

Днешната конференция е общо усилие за следваща крачка напред – да потърсим отговори на предизвикателствата, да очертаем стратегическа визия кои са целите и приоритетите ни, да предприемем мерки за намиране на устойчиви решения“, заключи Мария Габриел

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай