Той е!

СДС предложи Петър Стоянов за конституционен съдия. Дайте ми 3 дни, помоли експрезидентът

Той е! | StandartNews.com

София. Президентът Петър Стоянов ще е кандидатът за конституционен съдия на мястото на Венета Марковска.

СДС официално обяви номинацията си на пресконференция, след което репортерските GSM-и веднага разпространиха съобщението "Той е!". С този лозунг Стоянов спечели президентските избори през 1996 г.

Очаква се ГЕРБ да подкрепи кандидатурата му за КС. В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че СДС трябва да предложи свой човек, защото това е най-старата партия вдясно и благодарение на нея навремето са били свалени комунистите от власт. 

След номинацията на Петър Стоянов остава открит въпросът дали парламентът ще отмени предишното си решение за Марковска, или направо ще премине към процедура на избор на новото име за Конституционния съд.

На пресконференцията на " Раковски" 134 Стоянов каза, че ще мисли три дни, тъй като има сериозни международни ангажименти и трябва да види дали е възможно да се оттегли от тях. Той благодари на СДС, че го номинира за високия пост. Това показва, че СДС не търси работа на един бивш президент, а го изпраща на задължаваща позиция, заяви Стоянов.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов бе категоричен, че Петър Стоянов има качествата да оглави Конституционния съд.

Петър Стефанов Стоянов беше президент на България от 1997 до 2002 г.

Роден е на 25 май 1952 в Пловдив. През 1976 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1978 г. работи като адвокат в Пловдив.

През 1990 г. става говорител на Съюза на демократичните сили (СДС) в Пловдив, а през 1992 г. поема длъжността на заместник-министър на правосъдието в кабинета на СДС, оглавяван от Филип Димитров.

Избран за председател на Юридическия съвет на СДС през май 1993 г. През 1994 г. е избран за депутат в 37-то Народно събрание. През същата година става заместник-председател на парламентарната група на СДС и заместник-председател на Комисията за младежта, спорта и туризма.

През 1995 г. е избран за заместник-председател на СДС, отговарящ за вътрешната политика.

На 1 юни 1996 г. печели предварителните избори за президент с 66% от 870 000 гласа и е издигнат за кандидат за президент от Обединените демократични сили (ОДС). Той е първият български политик, който води предизборната си кампания, освен в обичайните медии и в Интернет.

На 2 ноември 1996 е избран за президент на Република България с 2 502 517 гласа или 59,73% в екип с Тодор Кавалджиев за вицепрезидент на президентски избори. Полага клетва като президент на републиката на 19 януари 1997 г. Встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

По време на мандата си става първият държавен глава в света, подписал закон с електронен подпис. Петър Стоянов е член на Интернет общество - България от 21 юли 2000 г.

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но губи и на двата тура от Георги Първанов. По време на телевизионен дебат с участието на Богомил Бонев Стоянов изважда секретна папка, в която Бонев е уличен в контакти със съмнителни лица. Водещият Иво Инджев я прочита в ефир. В разгара на споровете репликата на другия водещ на диспута Светла Петрова е "така рискувате най- големият победител от диспута да е Георги Първанов" , който не участва заради среща с избирателите. Преди началото на кампанията Стоянов е подкрепен от СДС и НДСВ, но по време на втория тур лидерът на движението и тогавашен премиер Симеон Сакскобургготски обявява, че няма да гласува, като се мотивира с желанието да спести на държавата разходите за необходимото пътуване до с. Баня, където е адресно регистриран. Впоследствие все пак получава удостоверение за гласуване в друго населено място и упражнява правото си на вот един час преди края на изборния ден.

През 2004 г. Петър Стоянов бе назначен от председателстващия ОССЕ български външен министър Соломон Паси за негов специален пратеник за уреждане на конфликта в Приднестровието. Конфликтът не е уреден.

Петър Стоянов е водач на листите на ОДС за парламентарните избори на 25 юни 2005 г. в Пловдив и Смолян и е избран за депутат. От 1 октомври 2005 г. е председател на СДС, като на 22 май 2007 г., след поражението на партията на изборите за Европейски парламент подава оставка. Остава депутат в парламента до 14 септември 2007 г., когато по негова молба Народното събрание гласува да бъдат прекратени правомощията му като народен представител.

Стоянов владее немски и английски език. Има две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай