Тотев и Зико заровиха томахавките в Пловдив

Тотев и Зико заровиха томахавките в Пловдив | StandartNews.com

Юристката Савина Петкова стана първата жена, оглавила местния парламент

Иван Тотев отново е кмет на Пловдив, а Здравко Димитров пак е областен управител. Войната между тях свърши, томахавките са заровени. Така коментират ситуацията под тепетата местни активисти от ГЕРБ. Според тях решителна роля за помирението е изиграл лично Бойко Борисов, който миналия петък изненадващо дойде в Пловдив. Поводът бе освещаването на дарение за близо 2 млн. долара за пожарната, както и на новата спортна зала "Колодрума". Тотев и Димитров заедно посрещнаха премиера, а преди това получиха благословията от пловдивския митрополит Николай. Според запознати двамата
са имали преди това среща в София в присъствието на Борисов, на която са изгладили окончателно отношенията си.
Здравко Димитров-Зико и Иван Тотев размениха тежки думи преди кметския вот, на който двамата бяха съперници. Докато Тотев бе подкрепен от ГЕРБ за втори мандат, Зико получи рамо от Реформаторите. Като знак на помирението между двамата се приема и изненадващия избор на шеф на Общинския съвет.

Ден преди тайното гласуване за фаворит, подкрепен от ГЕРБ, бе посочена лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, отцепила се преди 2 години от партията на Миглена Кунева. Със съкрушителните 44:6 гласа обаче постът бе спечелен от Савина Петкова от Реформаторския блок, която на изборите бе в един отбор с Димитров.
Мнозина видяха в резултата компромис от страна на Иван Тотев.

"Лично аз предпочитам да работя с мъже, защото те са делови и по-малко емоционални", беше първото изявление на кмета относно избора на председател на местния парламент. Веднага за фаворит бе заподозрян адвокат Георги Колев, водач на листата на съветниците от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Формация, която се свързва с Атанас Търев, бивш шампион на овчарски скок и настоящ концесионер на общинския боклук. Земеделците, също както и Каназирева, удариха рамо на Тотев на балотажа.

Веднага след избора на Петкова, кметът реагира дипломатично. "Колкото решението за избор на председател и да противоречи на това, което аз бях анонсирал, то ще бъде прието от нас и ние ще работим с посочения от ОбС председател. Савина Петкова е достатъчно познат човек, има опит в администрацията. Работили сме заедно, когато аз бях кмет на район "Източен", а тя - главен юрист в общината. Познаваме се изключително добре", коментира Тотев.
Засега не е ясно как групата на Каназирева от "Съюз за Пловдив" ще се държи в ОбС след бламирането на нейния лидер. Но и без техните 6 гласа ГЕРБ има достатъчно съюзници в новия 51-местен парламент. Очаква се 18-те гербери да могат да разчитат на подкрепата на шестима старейшини от Реформаторския блок, девет от Патриотичния фронт, четирима от ЗС "Александър Стамболийски" и трима от "Кауза за Пловдив".

Ролята на единствена категорична опозиция ще играят петимата съветници от БСП след като ДПС и "Атака" не успяха да се преборят за мандат в
ОбС.

В управлението ще следваме модела "Борисов", което означава съзидание, изграждане, когато трябва отстъпчивост и примирение, и защита на гражданите. Това заяви пък новият областен управител Здравко Димитров по време на церемонията за встъпването му в длъжност вчера.

Почитателка на Висоцки ще командва старейшините

С избирането на Савина Петкова за пръв път след 138 години жена поема местния парламент под тепетата. 46-годишната юристка е председател на Движение България на гражданите в Пловдив. Работила е 12 години в правната дирекция в общината. Тя е зодия Дева, обича книгите, музиката и танците. Любимият автор е Димитър Талев. Почитателка е на чилийската писателка Исабел Алиенде. Фен е на Висоцки и руската музика. От месец Савина е много щастлива, защото дъщеря Евелин, която завърши политика и комуникация в Англия и работеше там, окончателно си дойде в Пловдив.
С нея пристигнал и приятелят Алекзандър, който е англичанин. Савина е омъжена от 27 години за Любомир, който има частен бизнес. Споделя, че формулата за успешния брак е търпение и дипломатичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай