Тошко Йорданов каза ще подкрепят ли ИТН кабинет на ГЕРБ

Тази среща беше разговор на експерти по секторни политики, каза шефът на ПГ на ИТН

Тошко Йорданов каза ще подкрепят ли ИТН кабинет на ГЕРБ | StandartNews.com

В парламента се състоя среща на ГЕРБ-СДС с "Има такъв народ" (ИТН).

"Тази среща не беше за подкрепа за мандат на ГЕРБ, тази среща беше разговор на експерти по секторни политики. Бих казал, че по отношение на бюджета имаме сходни десни политически разбирания. Имаме разминавания по някои места - съдебната реформа и заложените от Кирил и Асен промени в Плана за възстановяване и устойчивост", каза след срещата председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

ИТН биха подкрепили това, което смятат за правилно, заяви той.

"За правителство не е говорено, да ви припомня, че ние свалихме тази партия от власт и подкрепа няма да даваме за кабинет на ГЕРБ. Ще гласуваме за всичко полезно", категоричен бе Йорданов.

Разговор за първия мандат не е воден, той тепърва предстои, ако от ГЕРБ поискат това, коментира още той.

"Имаме различия в някои неща по съдебната реформа, за контрол на главния прокурор - не. Този механизъм е вкаран и ще бъде направен, друг е въпросът дали няма да падне после в Конституционния съд, което няма да зависи от нас, защото вероятно самият механизъм не е добре измислен по принцип. Но ние ще подкрепим такъв проект", посочи човекът на Слави Трифонов.

ИТН имат притеснения и по отношение на закона за КПКОНПИ, както и в Закона за домашното насилие.

От ГЕРБ също дадоха изявление сред срещата и потвърдиха, че са обсъждани бюджетът, Шенген, еврозоната и секторни политики.

"Със сценаристи не сме говорили за сценарии - за правителство, конструкция, подкрепа и т.н. Убедихме се, е първо е по-важно да постигнем някакво съгласие по приоритети и след това ако виждаме, че се върви в посока на това да събираме подкрепа, да водим лидерски разговори по другите теми", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай