Понеделник,

Дончев: Публичното говорене гони инвеститори

От: Редактори -
405
Дончев: Публичното говорене гони инвеститори
A
A
A
  • Президентът Радев се е активизирал предизборно, каза вицепремиерът

Публичното говорене гони инвеститори. С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев отказа да коментира в сутрешния блок на бТВ докъде са стигнали преговорите за завода на Фолксваген в България. И допълни: „Ако искате да бъда максимално откровен – ей така се гонят инвеститори”.

Повод за въпроса бе изказването на президента Румен Радев за разговорите, които е провел по темата и пререканието му с Росен Плевнелиев кой кого е поканил. Дончев припомни, че когато се водят преговори за огромни инвестиции, едно от условията е конфиденциалност. В много случаи се подписват и декларации за това. Някои страни отпаднаха именно заради публично говорене, съобщи вицепремиерът.

Общи успехи на тандема „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 по темата бяха постигнати, но това, което омаловажава постигнатото е публичното говорене на президента Румен Радев,  каза Дончев. И разкри, че в разговорите между Министерски съвет и президентството един от обсъжданите въпроси е бил именно предварително да не се коментира публично инвестицията.

Кабинетът е стабилен, няма пряка зависимост между резултата от европейските избори и съдбата на правителството. Но няма как да имаме това самочувствие да управляваме както сега, ако резултатът на ГЕРБ не е убедителен, коментира още вицепремиерът.

Президентът Румен Радев се е активизирал преди изборите, каза още вицепремиерът по повод призива на държавния глава властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.

„Цветно звучи в предизборна обстановка, но не е хубаво председател на държавата да говори по този начин. В крайна сметка, президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на държавата. Безспорно е активизиран преди изборите – от гледна точка на медийно присъствие, реплики – очевидно е!”, каза вицепремиерът.

Дончев допълни, че е съгласен с призива на държавния глава за борба с корупцията по високите етажи на властта. Вицепремиерът каза още, че службите се „ровят” за нарушения и престъпления постоянно.

„Резултатът не е убедителен до момента, това не означава, че в България няма проблем с корупцията и няма злоупотреби. Съгласен съм с призива за борба с корупцията. Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен. България има проблем с корупцията”, посочи Дончев.

По думите на вицепремиера, винаги при информация за злоупотреби правителството взима мерки. Той призна, че се случва обаче за нарушения на политици да се разбира от медиите, въпреки превантивните действия.

„Този скандал („Апартаментгейт” - бел.ред.) трябва да бъде разплетен докрай, това е от първостепенна важност. Пряк контакт с ръководството на КПКОНПИ нямам, но като гражданин им имам доверие. Аз имам доверие на българските институции. Нека проверяващите да си свършат работата и да се разбере дали има укоримо поведение, както от морална, така и от законова гледна точка”, каза вицепремиерът.

Томислав Дончев заяви, че скандалите покрай земеделския министър Румен Порожанов, свързани къщите за гости, са неприятни.

„Представете си колко е гнусно в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно. Ние се проверяваме отвътре, има стотици случаи, в които сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата”, добави Дончев.

Вицепремиерът каза още, че при доказана злоупотреба с евросредства, сумите ще бъдат събрани от нарушителите. Той заяви, че ако една къща за гости не е използвана по предназначение, това е лесно проследимо чрез внесените данъци.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията