Сряда,

Томислав Дончев даде най-важната формула за кабинет

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1260
Томислав Дончев даде най-важната формула за кабинет
A
A
A

Според заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев единственото работещо решение за България в момента е кабинет с ясен мандат, който да свърши 10 конкретни неща, сред които е отключването на съдебната реформа. Да прокара пътя на България към Шенген и еврозоната, да бъде приет бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

„Ще стигна и още по-далеч – кабинет, чийто министър-председател предварително си депозира оставката в Народното събрание, ако не свърши нещата до определен срок“, заяви Дончев.

На въпрос ще чуем ли в понеделник неговото име като част от проектокабинета на Мария Габриел, той заяви, че не бива.

„Имам самочувствието на експерт, но наред с това трябва да си дадем сметка, че съм ярко обагрена политическа фигура. За да бъде един подобен кабинет вид успокоение от политическата криза, в него трябва да са безспорни фигури и ако може, да не всяват такова политическо или обществено разделение“, призна Томислав Дончев.

Що се отнася до конфликта в съдебната власт той смята, че е обезпокоително, ако процесите там имат толкова пряко отражение върху всичко, което става в политическата система.

Темата за промените в Конституцията е интересна. „Промени в Конституцията звучи абстрактно добре като смяна на автомобила, закупуване на жилище и т.н.“, каза Дончев.

„Почти всички, които говорят за промени в Конституцията, не са готови с конкретен текст, който трябва да се измени. Имаме консенсус за това какво трябва да се смени особено по отношение на съдебната система. Всички зависимости по вертикала и хоризонтала да бъдат ограничени. За това са необходими не само промени в Конституцията, но и в законодателството“, коментира още Томислав Дончев.

Той категорично отрече ГЕРБ да има контрол върху копчето „Еnter“ на главния прокурор. „Интересен въпрос е кой е свързан с този бутон и кой може да го натисне“, допълни Томислав Дончев.

На въпрос дали ще се стигне до ситуацията, в който Иван Гешев иска имунитета на Бойко Борисов, Дончев заяви, че това би било „тъжно и контрапродуктивно“. „В тази ситуация това ще изглежда само и единствено като репресии и би завършило този процес на пълен демонтаж на държавността, който тече през последните години", смята заместник-председателят на ГЕРБ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com