Терзиева: Пътната управа е готова за зимата

3000 снегорина за в готовност за снегът, който трябва да падне на 22 ноември

Терзиева: Пътната управа е готова за зимата | StandartNews.com

София. Пътната управа е готова за зимата и от петък минава изяло на зимен режим, обяви регионалният министър Десислава Терзиева. Тя обясни още, че областните пътни управления ще имат 24-часови дежурства от 1 ноември.

В момента под наблюдение са проходите Шипка, Предела, а също така и някой участъци в Смолянско, каза още Терзиева и напомни, че първият сняг трябва да падне на 22 ноември.

При силни бури шофьорите могат да се свържат с горещия телефон на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), който е 070012030. на него те ще могат да получат подробна информация за състоянието на пътищата, добави министърът на регионалното развитие.

Водачите трябва добре да окомплектоват возилата си със зимни гуми и да се подготвят за условията през сезона, напомнят от министерството. Шофьорите, които управляват МПС с гуми без необходимата дълбочина на грайфера (1,6 мм), ще бъдат спирани от движение, предупредиха от "Пътна полиция".

"За 2014 г. за Агенция „Пътна инфраструктура" по бюджет са заделени 140 милиона лева. Бюджетът е направен така, че да покрие приоритетно определени области, върху които правителството извежда напред - здравеопазване, образование. Затова се наложи да поотстъпим малко. За нашето министерство има около 11 % намаление на общия бюджет на министерството", обясни Терзиева.

"3000 машини са в готовност за зимния сезон, като фирмите вече са осигурили 257 000 тона пясък при необходими 367 000", уточни председателят на АПИ Стефан Чайков. Те ще поддържат 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Към момента в областите Перник, Благоевград, Плевен и Хасково фирмите за зимно поддържане не са в пълна готовност за сезона, добави Чайков.

До момента са спестени около 5 млн. лв. от общо предвидени 60 млн. лв., казаха още на пресконференцията и уточниха, че този резултат е благодарение на доброто време.Спестяванията ще отидат през пролетта за ремонт на пътищата.

За периода януари-септември са постъпили 5 млн. лв. повече от продажбата на винетки, което представлява ръст от 2-3% на годишна база, каза още председателят на АПИ.

„Ако спестим от заложените 60 милиона лева за зимно поддържане, ще вложим спестените средства през пролетта за ремонт на пътища", подчерта министър Терзиева. На областните управители е възложено да извършват проверка за недопускане на техника от една и съща фирма да бъде предвидена за почистване и на републиканската, и на общинската пътна мрежа, уточни Десислава Терзиева.

„За готовност, когато не вали сняг, фирмите получават 60 % от оферираната цена за дължимото плащане за сезона. При забава на започването на работа, довела до трайно заледяване или натрупване на сняг по пътищата над допустимото, глобите са процент от оферираната цена за поддържане на км път за месец. При различните фирми процентите варират между 50 и 100", добави още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай