Вторник,

Терзиева очаква средствата по ОП "Регионално развитие" през септември

От: Failed to load user -
1280
Терзиева очаква средствата по ОП "Регионално развитие" през септември
A
A
A

Брюксел. "Надявам се в края на септември средствата по първа и трета оси на Оперативна програма „Регионално развитие" да бъдат пуснати.

В постоянен контакт сме с представителите на Европейската комисия и целта, около която се обединихме е обща – да усвоим средствата по програмата навреме, като не допускаме нередности и имаме сигурна система за управление и контрол", каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след проведената във вторник среща с генералния директор на ГД „Регионална и градска политика" в ЕК Валтер Дефа във връзка с казуса с временно спрените плащания по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие" и приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма" по Оперативна програма „Регионално развитие".

Пред журналисти в белгийската столица регионалният министър съобщи, че плащанията към бенефициентите по проекти по оперативната програма не са спирани.

На срещата с Валтер Дефа регионалният министър още веднъж е представила българската позиция и предприетите от Управляващия орган действия по констатациите, визирани в писмото на ЕК в началото на месец юни. По време на разговора Терзиева е подчертала, че българската страна все още не е получила одитния доклад, така както е изискването, заложено в чл.91/1.а от Регламент 1083/2006. „Въпреки това вече сме подобрили процедурите и контролните листове, свързани с контрола при възлагането на обществените поръчки", обясни министърът и беше категорична, че необходимите стъпки са предприети, остава самата процедура, свързана с връчването на одитния доклад, да бъде изпълнена, предадоха от пресцентъра на министерството.

"Получих уверение от г-н Дефа, че до няколко дни ще разполагаме с одитния доклад, за да се запознаем с конкретните констатации и да започне истинската процедура по доклада", обясни още регионалният министър.

Терзиева съобщи, че директорът на ГД „Регионална и градска политика" я е уверил, че към България няма по-различно отношение отколкото към всяка друга държава.

В хода на разговора Десислава Терзиева е предложила на Валтер Дефа следващата седмица да се направи техническа среща с одиторите, които ще обучават представителите на УО и бенефициентите, като се разпише точен график, какви действия ще предприеме Управляващият орган по извадките и времето на мисията на одитните органи, за да има яснота, кога ще приключат процедурите.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички