Петък,

Теменужка Петкова отговори на БСП. Но запали скандал

От: СТАНДАРТ -
921
Теменужка Петкова отговори на БСП. Но запали скандал
A
A
A

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова се появи в пленарната зала на парламента и отговори на обвиненията на БСП за партийни назначения в последните минути на кабинета „Борисов” 3. Но запали скандал, защото след като направи изказване си тръгна.

В енергетиката не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както се опитва да се внуши, заяви Петкова по време на дебата по време на дебата за мораториум върху решения на Министерския съвет в оставка.

"Първо, никой не казва каква е истината с така наречените назначения в държавните дружества. Защо никой не си призна и не каза как стоят нещата в действителност. Истината е следната. В момента се прилага един Закон за публичните предприятия, който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували "против". Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат партийните назначения в държавните дружества. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните. Въпросът е кога сте искрени - на 3 юли 2019 г. или днес. Хората трябва да знаят отговора на този въпрос", каза Теменужка Петкова.

По думите й Законът за публичните предприятия е едно от условията България да стане член на Еврозоната и Банковия съюз. "На какво налагате мораториум с това предложение? На проекта на закон от ОИСР, който е приет от българския парламент и който за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавните дружества", каза още Петкова.

Тя заяви, че конкурсът на БЕХ е проведен по всички законови изисквания и в него участват 19 кандидати, а изборът е приключил на 31 март 2021 г. "Процедурата в Агенцията за публичните предприятия приключи на 15 април и същия ден министерството е уведомено", каза Теменужка Петкова. Според нея, ако одобрените кандидати са калинки, не знае какво могат от БСП да предложат.

"Приготвила съм една папка с решения на Министерски съвет от няколко правителства. Тук са решенията, които Министерски съвет на Станишев е взимал броени дни и часове преди да сдаде властта на следващото правителство. Ще ви ги оставя да си ги припомните. Тук се дават концесии за 35 години. Уважаеми дами и господа, народни представители, благодаря за този дебат. Мисля, че българските граждани получиха достатъчно яснота. Не забравяйте, че в този парламент всички вие и ние сме изпратени с една единствена задача да служим на българския народ и да спазваме законите", посочи още Петкова. След което си тръгна.БСП настоя за решение, в което Петкова да бъде задължена да се върне в залата и да отговаря на въпроси. Но председателката Ива Митева обясни, че по закон това е невъзможно. Министрите имат право по всяко време да поискат думата в пленарна зала. На въпроси отговарят само по време на парламентарния контрол или когато има специална процедура за изслушване.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com