Театри и музеи ликуват. Рекордни пари за култура

Комисар Габриел осигури подкрепа за творците

Театри и музеи ликуват. Рекордни пари за култура | StandartNews.com

Рекордни пари за възстановяване на културата, която пострада най-тежко в коронакризата, осигуриха българският еврокомисар Мария Габриел и вицепрезидентът на ЕК Маргаритис Схинас. Двамата представиха на брифинг публикуваните днес насоки за възстановяване на културния сектор.

85% спадът на посещенията в музеите заради пандемията от коронавирус, 76 на сто е сривът при концертните зали, 70 на сто - при кината, съобщи Схинас.

8-9 млрд. евро към националните планове за възстановяване и устойчивост на държавите членки дава Европа за проекти, свързани с възстановяването на сектор "Култура". Препоръката е 2% от средствата по плановете за възстановяване да са за културни проекти. Към тях се добавят европейските пари по програмите "Творческа Европа" и "Хоризонт Европа", за които отговаря комисар Габриел.

С комбинацията от средства ще можем да помогнем културните институции, каза Схинас.

Ние сме в непрекъснат контакт с европейската мрежа за музеите. Има музеи, които използваха цифровите възможности и имат увеличения на виртуалните посещения. Но ситуацията с местните, регионалните музеи остава много тревожна, каза Мария Габриел.

Българският еврокомисар съобщи, че в програма "Хоризонт Европа" е включен вече клъстер за култура на стойност 4 милиарда евро. Те са специално в помощ на музеите, подчерта комисар Габриел и припомни, че от 3 месеца музеите са включени в "Хоризонт Европа".

Творческият културен сектор понесе огромни загуби в пандемията. Сега трябва да поправим това, категоричен бе Маргаритис Схинас. Той съобщи, че вече започва отварянето на театри, кина, музеи, галерии и има огромен ентусиазъм за това.

Културата представлява част от европейската ДНК. Европа трябва да възстанови своето положение на световна културна сила, каза вицепрезидентът на Еврокомисията. Публикуваните от него и комисар Габриел насоки включват препоръките за отваряне на културните институции при определен брой посетители, който може да се увеличава, ако няма разпространение на заразата

Културните обекти трябва да са подготвени, да имат план за действие при разпространение на вируса. Насърчаване ваксинирането на всички, които работят в културни обекти, казаха Схинас и Габриел. Според тях много важен елемент е въпросът с мобилността на творците и той ще се реши с цифровия сертификат за ваксина.

Сред препоръките са още спазване на физическа дистанция, когато е възможно и добра вентилация. В малките зали може да се изисква посетителите и участниците да представят отрицателен тест, доказателство за ваксиниране, тест за антитела или цифровият сертификат за ваксина.

Наръчник за финансиране на културата ще публикува в интернет наесен комисар Мария Габриел. Това ще е нещо като дигитално единно гише за финансиране на културата. Ще даваме пари за умения, каза Габриел.

Експертна група пък ще направи стандарти за статута на артистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай