Търсят 50 млн. лв. за коледни пенсии

Търсят 50 млн. лв. за коледни пенсии | StandartNews.com

Кабинетът "Борисов" 2 вече е почти готов с програмата за управление, която трябва да състави до края на ноември и веднага да започне нейното изпълнение. Освен отпушване на евросредствата министрите ще се захванат с пенсиите, бързата реформа в образованието и спиране на течовете в силовите министерства.

Режат пари от парламента, проверяват резерва в НОИ и няколко министерства

Коледни добавки за пенсионерите трябва да има. Това е неофициалното становище на депутатите от ГЕРБ, които във вторник на заседание на парламентарната си група специално ще обсъдят бонусите за възрастните хора, научи "Стандарт". Заседанието е от 10.00 ч сутринта, непосредствено преди извънредния пленарен ден, на който трябва да се гласува на първо четене актуализацията на бюджета за тази година. Това бе и първата точка от работата на кабинета "Борисов" 2. Той си постави задача в рамките на месец да изготви програма за управление, която да започне веднага да изпълнява.

"Въпрос на жест е, а и не може хората да свързват ГЕРБ само с рестрикции и затягане на коланите", коментираха ключови фигури от партията на Бойко Борисов. Те в никакъв случай не желаят ГЕРБ да търпи негативи както по времето на бившия финансов министър Симеон Дянков. Още повече че преди няколко дни сегашният ковчежник номер 1 Владислав Горанов, който бе заместник на Дянков при предишното управление на ГЕРБ, категорично посочи, че коледни добавки за пенсионерите няма да има. Не малка част от депутатите от ГЕРБ обаче са на мнение, че трябва да се намерят пари за възрастните хора. Сумата, която те вече търсят, е 40-50 млн. лв. Можем да прегледаме бюджета на парламента за икономии, има възможност и за повече средства от субсидията на НОИ, коментираха неофициално народни представители от ГЕРБ. Освен това осигурителният институт през тази година е направил до момента икономия от около 20 млн. лв. от разходите по различни обезщетения.
По предварителни сондажи депутатите от най-голямата парламентарна партия смятат, че всички пенсионери трябва да получат коледни добавки, а не само тези с най-ниски пенсии.

Миналата година кабинетът на Пламен Орешарски и управляващата коалиция между БСП и ДПС осигури по 50 лв. коледен бонус за близо 1 милион души с пенсии до 251 лв., колкото бе прагът на бедност. Това струваше 53 млн. лв. допълнителен разход на държавния бюджет.

От ГЕРБ обаче са по-склонни да се приложи схемата на великденските добавки през 2014 г. Тогава бяха раздадени диференцирани бонуси на всички пенсионери, като тези с пенсии до минималната - 150 лв., получиха по 40 лв., от 150 до 251 лв. - 30 лв., а над 251 лв. пенсия - 20 лв. добавка. Това излезе около 57 млн. лв. допълнителен разход.
Социалният министър Ивайло Калфин също ще търси варианти за коледни добавки. Преди дни той заяви, че ако се намери финансов ресурс, жест към възрастните ще бъде направен. Предстои решение за добавките да се вземе най-късно до 14 дни.

Без такса тръби, ако не искаш парно

Хората няма да плащат такса тръби, ако не искат да ползват парно. Това обаче ще стане само при ясни гаранции за топлофикационните дружества и с ясни правила към закона, за да се спре масовата кражба на парно.
Разводът на всеки потребител с монополистите ще е възможен и у нас, след като миналата седмица беше приета Европейска директива.

Водещи енергийни експерти от ГЕРБ бяха категорични пред "Стандарт", че ще спазят изискванията от Брюксел и ще предложат промените в законодателството, но само с ясни гаранции за това, че потребителите няма да мамят. За целта ще се предложи в Закона за енергетиката да се впише, че правилата и гаранциите ще важат за всички потребители. След консултация с юристи обаче ще станат ясни и точните параметри на гаранциите.

Така клиентът вече ще има право и никой не може да задължи гражданите да плащат на Топлофикация, ако не ползват услугите й. Ако бъдат приети, новите правила ще влязат в сила за следващия отоплителен сезон.

Сливат за 20 дни двете строителни министерства

Амбициозната задача да се слеят отново в едно работещо строително министерство двете досегашни ведомства (Министерство на регионалното развитие и Министерство на инвестиционното проектиране) си е поставила министър Лиляна Павлова. Това трябва да стане факт до края на месеца, като за целта трябва да се променят 85 закона и 120 наредби. Преструктурирането на ведомството на две при кабинета "Орешарски" спъна реалната работа на министерствата за месеци. Заради "това безумно изкуствено упражнение, което се направи с разделянето на министерството, сега ще имаме сериозни логистични и законодателни проблеми", заяви в интервю за "Стандарт" преди дни министър Павлова.

През следващия месец ще продължат усилията на ведомството да отблокира спрените евросредства по ОП "Регионално развитие", като оптимистичният срок това да се случи е краят на годината. Не спира и работата по новата оперативна програма, която трябва да бъде представена в Брюксел през тази година, за да може да бъде разгледана и одобрена от ЕК още през юни. Преди това да се случи обаче, по ОП "Региони в растеж" ще бъдат финансирани от националния бюджет проекти и ще стартират търговете за изпълнители, за да не се губи допълнително време от програмния период и да се избегне рискът от втора нулева година за европарите.

Подготвя се и търгът за изграждане на 60 км от магистрала "Хемус" от Ябланица до разклона за Ловеч и Плевен, като строителството също трябва да започне догодина. Полагат се усилия и за реално усвояване на предвидените средства за енергийна ефективност, както и се подготвят нови правила за следващия програмен период.

Москов прави електронни рецепти

Електронна здравна система обещават да въведат от екипа на министър Петър Москов. До края на годината ще сме готови с проекта за нея и ще го поставим за обсъждане, каза за "Стандарт" заместникът му Бойко Пенков. Идеята е догодина проектът да започне да се реализира. С него трябва да се въведат електронно пациентско досие, електронни рецепти, както и връзка между всички лечебни заведения, касата и министерството.

Спешната помощ е другият ни приоритет, каза д-р Пенков. От МЗ ще искат повече пари за увеличение на заплатите на медиците още от догодина. С колко обаче зависело от финансите. Обновяването на автопарка и техническата база в Спешна помощ ще са сред другите приоритети на ведомството. Освен това ще се работи за по-ефективното изразходване на обществените средства. Стъпка в тази посока ще е прецизирането на основния пакет на здравната каса. Идеята ни е да извадим дейности от болничната помощ и да ги пренесем в извънболничната, обясни д-р Пенков. Демонополизация на касата пък не се предвижда. Идеята е да се стимулира работата на доброволните фондове.

Кунева ще надзирава правосъдната реформа

Една от основните задачи на Меглена Кунева ще е да надзирава провеждането на правосъдната реформа, която е и най-важна за Блока. Тя ще включва електронизация на сектора и промени, които да сложат край на задкулисните назначения в него. Освен това Кунева ще работи приоритетно по председателството на България в ЕС през 2018, както и за получаването на добри доклади и оценки от Европа. Първата подобна задача ще е докладът за сектор правосъдие, който се очаква до края на годината.

Разрешават Забавачка и у дома

Родителите на четиригодишните деца да имат възможност да обучават хлапетата и вкъщи, но по програмите на просветното министерство. Това е една от идеите, която може да залегне в проекта за нов образователен закон. Повод за нея е силното недоволство на родителите от предложението забавачката да бъде задължителна за всички. Тя бе един от препъникамъните за приемането на просветния закон, предложен от ГЕРБ, в 41-ия парламент, защото родители излязоха на протест.

Бъдещият председател на образователната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ заяви, че ще внесе проекта, който бе наполовина приет тогава, но с леки корекции. Една от тях може да бъде именно задължителната забавачка, като вариантът е децата да се обучават "в самостоятелна форма". За идеята детската градина да може да се пренесе и у дома е намекнато и в приоритетите на правителството, където е записано, че ще има "иновативни форми за ранно обучение" на децата. Не е ясно обаче как точно ще се проверява дали хлапетата покриват критериите на МОН, ако учат у дома. Програмите какво точно трябва да знае едно дете на определена възраст преди първи клас бяха приети от служебното правителство.
Идеята трябва да бъде обсъдена и с финансовото министерство, което трябва да отговори на въпроса има ли пари за построяването на нови забавачки, ако обучението на 4-годишните хлапета стане задължително. Следващата седмица се очаква МОН да обсъди заедно с депутатите идеите за законопроекта, за да се избегне възможността да бъдат внесени два паралелни закона - от МОН и от депутатите на ГИРБ. В проекта ще бъде заложено още финансиране на децата, учещи в частни училища, в размер, който държавата плаща за хлапетата в държавни и общински школа. Поне засега проектът на ГЕРБ предвижда също край на основното образование в седми клас и два етапа на гимназиалното обучение. Родителите пък ще могат да участват в управлението на школата.

Във висшето образование приоритет ще бъде увеличаването на парите, които вузовете получават за качество, като накрая те достигнат до 50% от цялата субсидия на университетите. Освен това вузовете ще получават акредитация и от чуждестранни организации, а не само от българската Национална агенция за оценяване и акредитация.

Ненчев ще спира течовете с одит

Първата задача, която си е поставил новият военен министър, е мащабна ревизия на ведомството, което управлява. "Дупката в бюджета на военното министерство е огромна и причината за това е неконтролираното изтичане на средства. Недостигът само във Военномедицинската академия (ВМА) е 100 млн. лв.", обясни Ненчев. Едно от първите неща, които министърът е направил, е да посети лечебното заведение и да се запознае с проблема. Там вече е била назначена проверка, а докладът се очаква в най-скоро време. Цялостният одит на министерството ще бъде извършен от международна компания и ще обхване управлението на Ангел Найденов от кабинета на Пламен Орешарски и Аню Ангелов, който ръководеше ведомството при първия мандат на правителството на Бойко Борисов. "Вътрешният одит ще ми даде ясна представа за всичко, което се е случвало в министерството. Не бих искал да говоря предварително", каза шефът на ведомството. По думите му резултатите от проверката ще са готови най-вероятно до седмица.

Вучков почва със заплати и бежанци

85 млн. лв. трябва да бъдат спестени от разходите на МВР. Това ще стане чрез вътрешно преструктуриране. Това ще е първата задача, която ще подхване новият вътрешен министър Веселин Вучков. "Дефицитът в края на декември ще бъде 210 млн. лв. с готвената актуализация на бюджета, която предстои да бъде гласувана, ще се осигурят 125 млн. лева", каза още Вучков.

Дефицитът в бюджета на МВР е сред двата основни краткосрочни приоритета на министерството. Втората важна цел е справяне със силния миграционен натиск", обяви Вучков, след като представи екипа, с който ще работи.
Вътрешният министър заяви, че уважава закона и ще работи с главния секретар Светлозар Лазаров, подпомаган от неговия заместник главен секретар Георги Костов. А веднага след това заяви, че подкрепя позицията на главния секретар за продължаване на изграждането на защитното съоръжение по цялата граница с Турция. Според него ефектът ще бъде в две направления - насочване на миграционния натиск към граничните пунктове, като България няма да възпрепятства хора, които бягат от война, и второ - ограничаване на трафика с хора и бизнеса на каналджиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай